ÖZEL HABER: MUHAMMED AYBER
Ortadoğulular Eğitim Kurumları ve NEDER Marka Geliştirme Direktörü Eğitimci Yazar Ercan Çadırcı anadolugazete.com.tr’nin sorularını yanıtladı.
Ortadoğulular Eğitim Kurumları ve NEDER dışında eğitim camiasında birçok alanda faaliyet yürüten Çadırcı, radyo programları, köşe yazıları ve eğitim dergilerinde yayınlanan makaleleri ile eğitim sektöründe öne çıkan isimler arasında yer alıyor.
Sınava hazırlanan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Ercan Çadırcı, “İşimiz gücümüz eğitim” diyerek anadolugazete.com.tr'nin sorularını cevapladı.
Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için “mutlaka yapmalısınız” şeklinde bir öneriniz var mı?
Ercan Çadırcı: Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin bu süreçte dikkate almaları gereken en önemli konulardan birisi verimli ders çalışmak ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önce öğrencilerin kendi içsel motivasyonlarını sağlamaları gerekmektedir. Motivasyonunu kazandıktan sonra zamanı verimli kullanmak burada başarının en kilit noktası olacaktır. Sabahlara kadar ders çalışmak yerine uyku düzenini oturtan ve yeterli miktarda uykusunu alan öğrencilerin algı kapasiteleri artacağı gibi başarıları da aynı oranda artacaktır.
Her insanın ayrı bir öğrenme şekli vardır. Kendinize en uygun çalışma stilini oluşturup, uygun bir ders çalışma ortamı oluşturarak günlük planınıza uygun bir çalışma metodu oluşturmanız çok önemlidir. Ders çalışma planımızda mutlaka uygun aralıklarla molalar vererek zihnimizi dinlendirmeliyiz. Ders çalışmanın en önemli aşamalarından birisi de düzenli tekrar yapmaktır. Tekrar yapmadığınız sürece öğrendiklerimizi unutma oranımız oldukça fazladır. Ve en önemlisi ise kendimizi ölçmektir. Denemeler ile prova sınavları ile neler öğrendiğimizi nerelerde eksiklerimizin olduğunu tespit etmeli ve çalışma planımızı eksiklerimizi gidermek üzerine güncellemeliyiz.
"DENEME SINAVLARINA GİRMEK BİR TERCİHTEN ZİYADE ZORUNLULUKTUR"
Sınava hazırlanan öğrenciler için deneme çözmek neden önemlidir?
Ercan Çadırcı: Ülkemizde yaklaşık 19 milyon çocuk ve genç çeşitli öğretim basamaklarında öğretimlerini sürdürmektedir. Bu denli yüksek öğrenci sayılarının olduğu ülkemizde karşımıza sürekli olarak seçme ve eleme amaçlı sınavların çıkması kaçınılmazdır. Bu sınavlarda başarılı olmak ve akademik gelişimini takip edebilmek için deneme sınavlarına girmek bir tercihten ziyade zorunluluktur. Girilen deneme sınavları sınava hazırlanan bir öğrencinin elde edeceği sonuçları değerlendirmesine, hedefine olan mesafeyi takip etmesine ve yeni öğretim planları yapmasına imkân sağlayacaktır.
Sınav merkezi nedir, neyi amaçlar?
Ercan Çadırcı: Sınav Merkezi, öğrencilerin “öğretime giriş, süreç ve sonuç” aşamalarının objektif ve çok yönlü ölçme araçları ile elde edeceği veriler neticesinde yeni öğretimsel çalışmalara kılavuzluk etmek üzere tasarlanmıştır. Evde kendiniz yapacağınız denemelerin aksine uzman analizlerle ihtiyaçlarınızın ve eksiklerinizin farkında olmanız çalışma sistematiğinizi en verimli haline getirecektir.
Sınav merkezleri tarafından yapılan ölçme ve değerlendirmeler en başta öğrencilerin kazanımlarını en doğru şekilde görmelerini sağlamaktadır. Sınav merkezleri müfredatı yakından takip ederek öğrencilerin akademik başarı yakalayabilmesi açısından güvenilir ve objektif sonuçları ortaya çıkarır. Öğrencilerin eksiklerini tespit ederek onlara bir yol haritası sunarak bir nevi başarının anahtarını öğrencilere vermektedir.
“Prova sınavları öğrencilerin önleyici tedbirler almalarını sağlayacaktır”
Prova sınavlarına sizce katılmak gerekli mi?
Ercan Çadırcı: LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrencilerin gerçek sınav günü karşılaşabileceği her türlü durumu gerçek mekânda ve bütün sınav kurallarının uygulandığı bir süreçte deneyimlemeleri gerçek sınav sürecini tanıtmaları ve oluşabilecek aksaklıklar ile ilgili önleyici tedbirler almalarını sağlayacaktır.
Prova sınavları sayesinde öğrencilerin öz güven kazanması hedeflenir ve sınav stresini azaltarak gerçek sınava daha rahat girmelerini sağlar. Sınav esnasından karşılaşılan en büyük sorunları çözme becerisini geliştirmesine katkı sağlar. Örneğin sınavda yapılabilecek kaydırma hatalarının önüne geçer, zaman yönetim becerisini geliştirerek öğrencilerin sınavı yetiştirememesinin önüne geçer. Öğrenciye kendisine en uygun sınav stratejisini belirlemesi için bir katkı sağlar. Gerçek sınav öncesinde öğrencinin eksiklerini tespit ederek gidermesi için bir alan oluşturur. NEDER Sınav Merkezimizde prova sınavlarımız ve deneme kulüplerimizde öğrencilerimiz üzerinde bunun olumlu etkilerini sürekli olarak tecrübe etmekteyiz.