ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Pandemi süreci, dünya genelinde ekonominin seyrini kökten değiştirdi. Bu dönemde ekonomik değişimlere uyum sağlayan firmalar ayakta kalmayı başarırken birçok şirket ise kapanmak zorunda kaldı. Eğitim sektöründe de benzer bir tablo ortaya çıktı. Eğitim Yöneticisi Ali Murat Karabağ, bu sürecin özel okullar ve veliler üzerindeki günümüze uzanan etkilerini değerlendirdi.
SİSTEMATİK ARTIŞ 'ANİ' ARTIŞA DÖNDÜ
Özel okul fiyatlarında eskiden sistematik olarak yapılan artışlar, bugünlerde farklı kalemlerde yapılan ani artışlar şeklinde velinin karşısına çıkıyor. Kitap, yemek, servis gibi hizmetlerde yaşanan maliyet artışları birçok ailenin bütçesini zorlarken bazı aileler için özel okul tercih etmek neredeyse imkânsız hale geliyor.
Karabağ, özellikle pandemi döneminde özel okul ve veliler arasında geri dönülmesi zor güven sorunlarını oluşturduğunu belirterek, "Kitap fiyatları, yemek fiyatları, servis fiyatları, gelir gider kalemleri gibi birçok kalemde yapılan artışlar yüksek gelmektedir. Velilerin beklentisi ve hesapları devletin izin verdiği oranda yapılacak zamlar iken diğer kalemlerde yapılan zamlar velilerin tepkisini çekmektedir. Tabii ki bu konuda tüm velilerimiz haklı ancak burada gözden kaçırılmaması gereken konu okullarda velilerimiz gibi sistematik artışlar üzerinden yıllık ya da 3 yıllık planlar yapmaktadır." dedi.
"OKULLAR VELİLERE KARŞI ŞEFFAF OLMALI"
Özel okulların ekonomik bilinmezlik çerçevesinde sürdürülebilirlik ve günlük giderler için hesaplamalar yaptığını vurgulayan Karabağ, "Amaç ortak, sorun ortak çözüm de aslında ortak" diyerek, "Okullarımız bu süreçte velileriyle sürekli iletişim halinde olmalı, şeffaf olmalı. Velileri süreçle ilgili devamlı bilgilendirmeli ve ihtimalleri onlarla paylaşmalıdır. Her iki tarafta şeffaf olursa ve anlayışla bu süreci yönetirse aslında her şey çocuklarımız için daha kolay olacaktır." diye konuştu.