Tercih süreci başladı: Öğrenciler hangi okulu, hangi kriterlere göre seçmeli?

Öğrencilerin bir yıl boyunca ter döktüğü üniversite sınav sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Çok sayıda öğrenci puanına göre üniversite araştırmaya başladı. Peki, üniversite tercihlerinde hangi hususlara dikkat edilmeli? Öğrenciler tercihlerini hangi kriterlere göre belirlemeli? İşte detaylar...

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Binlerce öğrenci uzun bir sınav sürecinin ardından, üniversite sınavlarının da tamamlanmasıyla tatil dönemine girdi. YKS sonuçlarının da açıklanmasıyla birlikte, daha telaşlı günler geldi çattı. Öğrenciler ve velileri, kendileri için en iyi seçimi yapmak üzere hummalı bir araştırma içerisine girdi.

Üniversite tercihini doğru yapmak çok önemli. Bugünden yapılacak tercihler öğrencilerin gelecekteki yaşamını büyük ölçüde etkiliyor. İstihdam sıkıntısı çekmemek ve rahat bir yaşam sürmek adına iş olanağı yüksek bir bölüm seçmek de faydalı olacak. Seviye Eğitim Kurumları Koordinatörü ve anadolugazete.com.tr Yazarı Ali Murat Karabağ, tercih sürecinde öğrencilerin hangi hususlara dikkat etmesi gerektiğini, anadolugazete.com.tr'den Haber Editörü Cansu Baloğlu'na değerlendirdi.

YKS TERCİH SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Uzun ve yorucu bir sürecin ardından öğrencilerin geleceğini belirleyecek tercih döneminin başladığını dile getiren Karabağ, ''Bu süreçte öncelikle yapmamız gereken en önemli şey sınav sonucunu kabul etmektir. Başarıyı paylaşmak, başarısızlığı kabul etmek gerekmektedir. Bu kabulün ardından planlama yapılmalıdır. Başarısızlıkta bahanelere sarılmak ya da suçlu aramak sizi sadece ikinci kez gireceğiniz sınava kadar idare eder. Üçüncü sınav sürecinize girdiğinizde hatanızı kabul ettiğinizde çok geç kalmış olursunuz.'' dedi.

''İSTEMEDİĞİNİZ İL VE OKULU LİSTEDEN ÇIKARIN''

Başarı ya da hatanın kabul edilmesinden sonra yapılması gereken şeyin sınav puanına göre üniversiteleri listelemek olduğunu belirten Karabağ, ''Bulunmak istemediğimiz il-üniversiteyi listeden çıkarmak, ilgi, yetenek ve isteğimiz dışında olan bölümleri elemek bizlere yardımcı olacak. Seçeceğiniz bölüme ait üniversitelerin koşulları ve mezuniyet sonra istihdam sürecindeki payına bakıp Erasmus ve yurt dışı imkanlarını araştırmak, vakıf üniversitelerinin burs oranlarına bakmak da büyük ölçüde tercih sürecinin yoğunluğunu alacak.'' ifadelerini kullandı.

Karabağ, ''Bu elemeleri yaptıktan sonra ayrıntıları paylaşmaya başlayalım.'' dedi ve devam etti:

''Öğrencilerimiz, TYT (Temel Yeterlilik Sınavı) ve AYT (Alan Yeterlilik Sınavı) sınavlardan aldıkları puan ve sıralama doğrultusunda tercih listelerinde bulunan bölüm ve üniversiteden birine yerleşebilir. Öğrencilerin tercih listesinde 24 üniversiteyi tercih etme hakkı bulunuyor. Öğrenciler tercih listesinde hem lisans hem de ön lisans programları bir arada yazılabilir. Ayrıca özel yetenekle öğrenci alan kurumların sınavlarına girebilir. Öğrenci bunlardan hangisine kayıt olursa ona gider.'' şeklinde konuştu.

''NOTLARINIZ VE İDEALLERİNİZLE ÖRTÜŞEN ÜNİVERSİTELERİ TERCİH EDİN''

Özel yetenek sınavına girilmesi halinde, koşulların ve sınav tarihlerinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Karabağ, ''Tercih ettiğiniz üniversitelerdeki akademisyenlerin sayısı ve niteliğini araştırın. Listenizde bulunan üniversitelerin kampüs yaşantısı ve sosyal faaliyetleri hakkında bilgi alın. Şehir değiştirmenizi gerektiren bir tercih yaptıysanız, gitmeniz muhtemel şehirleri ve yurt-öğrenci barınma durumunu araştırın. Notlarınız ve ideallerinizle örtüşen üniversitelerin ilgili bölüm ve fakültelerinden oluşan bir tercih listesi oluşturun. Tercih yaparken kendi sıralamanızı ve puanınızı göz önünde bulundurun. Geçmiş yılların taban puanlarına ve yerleşme sıralamalarına bakarak oluşturacağınız tercih havuzuna göre risksiz bir sıralama oluşturun.'' dedi.

​​​​​​​

Karabağ, sözlerine şöyle devam etti: ''Tercih döneminde rehber öğretmenlerinizden destek alabilirsiniz. Bunun yanı sıra ülkemizin birçok şehrinde bulunan Seviye Eğitim Kurumları SERAM (Seviye Rehberlik Araştırma Merkezi) uzmanlarından destek alabilirsiniz.''

''POPÜLER BÖLÜM YERİNE KENDİNİZE UYGUN OLANI SEÇİN''

Tercih sürecinin stresli bir süreç olduğunu ve bu stresi yönetmek için sakin kalmak, ayrıntılı bir çalışma yapmak gerektiğini söyleyen Karabağ, ''Bu süreçte dikkat etmeniz gereken en önemli şey 'Popüler Bölüm' seçimi yerine size uygun olan bölüm seçimi yapmaktır. İstemediğiniz bir bölümü yazıp, o bölüme gitmediğinizde gelecek yıl üniversite sınavına yeniden girdiğiniz de OBP puanınızın yarıya düşeceğini unutmamalısınız.'' ifadelerini kullandı.

​​​​​​​

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

Üniversite tercihlerinin nasıl yapılacağı hakkında da bilgi veren Karabağ, ''Adaylar, YKS tercihlerinizi bireysel olarak kendiniz yapacaksınız. T.C Kimlik numaraları ve şifrelerinizle ÖSYM Aday İşlemleri sayfasından başvuru yapılacaktır. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra 'Tercih Süresi' içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercihlerinizi ÖSYM Aday İşlemlerine kaydetmeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olunuz. Sevgili öğrencilerimiz, ÖSYM tarafından tercih dönemi boyunca yapılacak olan duyuruları muhakkak takip edin. Bu hususları dikkate alarak yapacağınız tercihlerin sizleri başarıya götürecektir.'' diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri