Türk Eğitim-Sen Başkanı Talip Geylan: "Eğitimde tasarrufa yer yok"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekerek öğretmen açığı ve mülakat uygulamaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Geylan, eğitimde yapılan tasarrufların telafisi olmadığını belirtti ve öğretmen açığının kapatılmasının eğitim sisteminin öncelikli ihtiyaçlarından biri olduğunu vurguladı.

Geylan, açıklamasında eğitimin en büyük ihtiyacının öğretmen olduğunu belirtti. 2024-2025 eğitim öğretim yılına sadece 20 bin öğretmen ataması ile başlanmasının yeterli olmadığını söyleyen Geylan, geçen yıl 79 ilde 101 bin 350 norm açığı olduğunu hatırlatarak bu açığın kapatılmasının zorunlu olduğunu ifade etti. "Eğer sınıfta öğretmeniniz yoksa yapılan tüm yatırımlar boşa gider" diyen Geylan, eğitimin temel taşının öğretmenler olduğunu vurguladı.

“ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ÇALIŞTIRILMAK ZORUNDA KALINMAMALI”

Geylan, ücretli öğretmen uygulamasına da karşı olduğunu belirtti. 79 ilde 72 bin 723 ücretli öğretmenin görev yaptığına dikkat çekerek bu durumun eğitim kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti. Geylan, "Ücretli öğretmen çalıştırılmayacak şekilde yeterli sayıda öğretmen ataması yapılmalı" diyerek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda daha kararlı adımlar atması gerektiğini savundu.

“MÜLAKATIN ADALETİ SAĞLAMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Mülakat uygulaması hakkında da konuşan Geylan, bu yöntemin adaleti sağlamadığını belirtti. Geylan, aynı adayın farklı komisyonlarda farklı puanlar alabileceğini vurgulayarak, mülakat komisyonlarının değerlendirmelerinin kişisel yargılarla etkilenebileceğini ifade etti. “Mülakatın olduğu yerde adaletten söz etmek mümkün değildir” diyen Geylan, mülakat uygulamasının tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti.

“MÜLAKAT SONUÇLARININ GECİKMESİNİN SORUMLUSU SENDİKALAR DEĞİL”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in mülakat sürecindeki gecikmeden sendikaları sorumlu tutmasına karşı çıkan Geylan, "Türk Eğitim-Sen olarak 2005’ten beri mülakat uygulamalarına karşıyız ve iptali için yargıya başvuruyoruz. Bu nedenle atamaların gecikmesinden sendikaları sorumlu tutmak doğru bir yaklaşım değildir" ifadelerini kullandı. Geylan, KPSS puanına dayalı adil bir atama sisteminin önemine de dikkat çekti.

“GENÇ ÖĞRETMEN ADAYLARI DAHA FAZLA BEKLETİLMEMELİ”

Geylan, öğretmen atamalarında yaşanan gecikmelerin genç adayları mağdur ettiğini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın KPSS puanına uygun mülakat puanları vererek süreci hızlandırması gerektiğini söyledi. "Adaylar yüksek puan almalarına rağmen bir buçuk sene göreve başlayamıyor. Bu kabul edilemez" diyen Geylan, eğitim sisteminin gelişimi için öğretmenlerin bir an önce görevlerine başlamasının önemli olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri