YÖK, '2030 Vizyonu' için toplantılar yapacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, yükseköğretimdeki gelecekteki hedefler ve üniversitelerin görüşlerini almak amacıyla 5 bölgesel toplantı düzenleyeceğini açıkladı. Özvar, dijital eğitimde kalite standartlarını koruma zorluklarına ve yeni dijital meslek programlarının önemine değindi.

Gazi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen '2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı'nda konuşan YÖK Başkanı Özvar, yükseköğretimin geniş kitlelere ulaşma sürecine girdiğini belirtti. Özvar, dünya genelinde yükseköğretim gören öğrenci sayısının 550 milyon civarında olduğunu ve bu sayının 2030’da 380 milyona, 2040’da ise 600 milyona ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi. Ayrıca, 1975 yılında yurtdışında eğitim gören öğrenci sayısının 800 bin olduğunu ve 2022 itibarıyla bu sayının 6.5 milyona yaklaştığını belirtti. Türkiye'nin son yıllarda üniversitelere yapılan yatırımlarla genç nesillere yükseköğretim fırsatları sunduğunu vurguladı.

ÜCRET POLİTİKALARI VE DİJİTAL EĞİTİM

Özvar, yükseköğretimde karşılaşılan zorluklar ve fırsatları değerlendirerek, ekonomik maliyetlerin artmasının hükümetlerin mali ve sosyal politikalarını etkilediğini, aynı zamanda ekonomik eşitsizliklere yol açtığını belirtti. Devlet ve vakıf üniversitelerinin öğrencilere sunduğu burs ve ücretsiz eğitim imkanlarının önemini vurguladı. Ayrıca, dijital eğitimin hızlı genişlemesiyle kalite standartlarını korumanın zorlaştığını ifade etti. Özvar, dijital öğrenim mecralarının akreditasyonunun önemine dikkat çekti ve üniversite yöneticilerinden erişilebilirlik ve kapsayıcılığı koruyan çözümler üretmelerini beklediklerini belirtti.

YENİ EĞİTİM PROGRAMLARI VE DİJİTAL BECERİ AÇIĞI

Özvar, dijital beceri açığını kapatmak amacıyla bu yıl 17 yeni ön lisans ve lisans programının açıldığını ve bu programların ülkenin dijital beceri açığını kapatmada önemli rol oynayacağını söyledi. Ayrıca, dijital ve yapay zeka tabanlı programların yanı sıra siber güvenlik meslek yüksekokulları ve etik rehberlerin, Türkiye'nin yükseköğretimdeki dijitalleşme konusundaki başarısını pekiştirdiğini ifade etti.

2030 vizyonu kapsamında, üniversite rektörleri ve temsilcilerinin katılımıyla 5 bölgesel toplantı düzenleyeceklerini belirten Özvar, bu toplantıların Yükseköğretim Kurulu'nun stratejik hedeflerini üniversitelerle paylaşması ve üniversitelerin görüş ve önerilerini ifade etmeleri için faydalı bir platform oluşturacağını söyledi. Toplantının ardından basına kapalı olarak 2030 vizyonu ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri