Yurt dışında üniversite okumak isteyenler dikkat!

Türkiye'de üniversiteye hazırlanan pek çok öğrenci yurt dışında eğitim almak için araştırmalar yapıyor. Farklı ülkelerde eğitim almanın avantajları ve dezavantajları bulunuyor. YÖK tarafından yayımlanan denklik yönetmeliği de öğrencilerin karar verme sürecini doğrudan etkiliyor. Peki, yurt dışı eğitimi için hangi şartlar sağlanmalı? Hangi ülkeler üniversite eğitimi için elverişli? İşte detaylar...

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurtdışında yükseköğretim diploması tanıma ve denklik yönetmeliğinde önemli değişiklikler yaptı. 15 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler, yurtdışında eğitim almayı daha zor hale getiriyor.

DENKLİK ŞARTLARI SIKILAŞTIRILDI

Yeni düzenlemelere göre, yurt dışında tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik, öğretmenlik, diş hekimliği ve eczacılık gibi alanlarda eğitim almak isteyen öğrenciler, Türkiye'deki Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek ve ilgili bölümü kazanacak. Bu şart sağlanmadığı takdirde, yurtdışından alınan diplomalar Türkiye’de geçersiz sayılacak.

Ayrıca, tüm alanlardaki öğrencilerin kayıt yaptırdıkları okulların, uluslararası sıralama kuruluşlarının en az iki listesinde ilk binde yer alması gerekecek. Bu şart sağlanmadığında, denklik başvuruları reddedilecek.

15 Mart 2024 itibarıyla geçerli olan düzenleme ile orta öğrenimlerini Türkiye’de tamamlayıp yurtdışında eğitim almayı planlayan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavında ilgili program için belirlenen sıralama diliminde yer almak zorunda olacak. YKS’ye girmeyen veya başarı dilimine giremeyen öğrencilerin denklik başvuruları geçersiz sayılacak.

Yeni yönetmelikte, denklik şartları daha da sıkılaştırıldı. “Komisyonun gerekli görmesi halinde” ibaresi “denklik” olarak değiştirildi ve “istenebilir” ifadesi “istenir” olarak güncellendi. Bu değişiklikle, tıp doktorluğu, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarında denklik başvuruları, YÖK tarafından kabul edilen dünya üniversite sıralamalarının en az ikisinde ilk binde yer almayan yükseköğretim kurumlarından alınan diplomalara verilmeyecek.

Ayrıca, dünya üniversite sıralamalarının en az üçünde ilk 400'lük dilim içerisinde yer alan yükseköğretim kurumlarından alınan diplomalar, diğer hükümler saklı kalmak kaydıyla denklik işlemi yapılmaksızın kabul edilecek.

YURT DIŞINDA EĞİTİM FIRSATLARI

Yurt dışında eğitim, öğrencilere geniş bir dünya görüşü ve kültürel etkileşim fırsatları sunarak global vatandaşlık geliştirmelerine yardımcı oluyor. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada ve Almanya gibi ülkeler yüksek kaliteli eğitim imkanları sunarken, Avustralya, Kanada ve İtalya da son yıllarda tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor. Eğitim maliyetleri de ülkeye göre değişiklik gösteriyor.

Ekonomik ve sıralama açısından iyi üniversiteler sunan Ukrayna, Polonya ve Belarus gibi ülkeler de sınavsız üniversite eğitimi fırsatları sunuyor. Ayrıca, bu ülkelerdeki yaşam maliyetleri, İngilizce konuşulan ülkelere göre daha düşük ve mimarlık ve mühendislik eğitimi için uygun koşullar sunuyor. Bosna-Hersek de son dönemlerde dikkat çeken seçenekler arasında yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri