12.500 Lira olan emekli maaşından kimler faydalanacak?

AK Parti milletvekillerinin sunduğu vergi paketi kapsamında TBMM'ye sunulan kanun teklifi, en düşük emekli aylığının 10.000 TL'den 12.500 TL'ye çıkarılmasını öngörüyor. Detaylar belli oldu.

Bu önemli düzenleme ile ilgili detaylar ve maliyetler açıklandı.Bu değişikliğin bütçeye olan maliyeti 6 aylık dönem için 33,2 milyar lira olarak hesaplandı.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in verdiği bilgiye göre, bu düzenlemeden 3 milyon 703 bin 788 kişi etkilenecek. Bu kişiler, temmuz ayından itibaren 12.500 TL olarak belirlenen yeni en düşük emekli aylığından yararlanacaklar.

Yasalaşması durumunda, yeni düzenlemeden etkilenen emeklilere maaş farkı ödenecek. Öncelikle, mevcut kök aylıklar yüzde 24,73 oranında artırılacak. Ancak bu artış, 12.500 TL'nin altında kalan aylıklar için hazine desteği ile tamamlanacak. Örneğin, ek ödeme dahil 8.500 TL olan bir kök aylık, yüzde 24,73 artırıldığında 10.602 TL olacak ve bu kişiye 1.898 TL hazine desteği sağlanarak aylığı 12.500 TL'ye çıkarılacak.

Bu emekli aylığı artışıyla eş zamanlı olarak, aynı işyerinde çalışmaya devam eden EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) grupları için sağlanan 5 puanlık prim indirimi sonlandırılacak. Ayrıca, kısa vadeli sigorta kolları priminde 0,25 puanlık bir artış öngörülüyor. Bu düzenlemelerden elde edilecek gelir, maaş zammının maliyetinin büyük bir kısmını karşılayacak şekilde planlanmıştır.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ve Genel Kurul'a sunulan kanun teklifinin yakın zamanda yasalaşması ve yürürlüğe girmesi bekleniyor. Emeklilerin temmuz ayı itibarıyla yeni düzenlemeye uygun olarak artırılmış aylıklarını almaları hedefleniyor. Bu adım, emeklilerin maddi durumlarında önemli bir iyileşme sağlamayı amaçlamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri