2023 Ocak ayında gelen son zamla birlikte 8.506 TL'ye çıkarılan asgari ücrette Temmuz ara zammı konuşuluyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını geçtiğimiz hafta gerçekleştirdi. Bugün ikinci toplantı gerçekleşiyor.
TÜİK RAPORLARI MASAYA YATIRILIYOR
Asgari ücrete temmuz zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci buluşması bugün gerçekleştiriliyor. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Türk-İş ve TİSK temsilcileri katılıyor. Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın ekonomi verileri ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) raporlarının masaya yatırılması öngörülüyor.
“ŞİMDİDEN NASIL BİR SONUÇ ÇIKACAĞINI SÖYLEYEMEYİZ”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz canlı yayında açıklamalarda bulundu. Yılmaz, asgari ücret açıklamasında, “Ümit ederiz ki bu üç kesim bir ortak noktada anlaşsınlar, o da enflasyona karşı çalışanlarımızın ezdirilmemesi. Bir sürü dengeyi dikkate almak durumundasınız. Bir taraftan işverenlerin de perspektifine bakmamız lazım. İşletmelerimiz de ayakta kalacak ki daha fazla insana iş imkanı sağlasınlar. Şimdiden nasıl bir sonuç çıkacağını söyleyemeyiz. Bekleyip göreceğiz” diye konuştu.
ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ İSE 11 BİN 759 LİRA 40 KURUŞ
Asgari ücrette ağırlıklı beklenti, yüzde 30-35 aralığında bir zamla da 11 bin-12 bin TL bandında bir asgari ücret belirlenmesi. Halihazırda asgari ücret, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş. Yeni asgari ücrette ara zammın, kısa bir süreç içinde belirlenmesi bekleniyor. Asgari ücreti işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çoğunluk kararıyla belirliyor. İşçi kesimiyle asgari ücrette mutabakat sağlanamaması halinde, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, işveren ve hükümet tarafının imzasıyla da asgari ücret belirlenebiliyor.