ABD'de borç limit krizi nedir? ABD'de borç limit krizi neden yaşanır?

ABD'de borç limit krizinin yaşandığı öğrenildikten sonra insanlar tarafından en çok aratılan konu, ABD'de borç limit krizi nedir? oldu.

Ülkede para politikasına ilişkin beklentiler, hafta başına göre önemli ölçüde değişti. Bu değişimde, Fed üyelerinin söylemlerinin etkisi büyük oldu.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, Haziran toplantısında faiz artırımına eğilimli olduğunu belirtti.

Harker, faiz oranlarının sabit tutulabileceği bir noktaya yaklaşıldığına işaret ederek, faizleri yükseltmeye devam etmek zorunda olmadıklarını ifade etti.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard da faiz artışları sonrasında para politikasının daha iyi bir durumda olduğunu dile getirdi.

Dün açıklanan verilere göre, ABD'de özel sektör istihdamı Mayıs ayında 278 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üzerine çıktı. Ancak aynı dönemde yıllık ücret artışı yüzde 6,7'den yüzde 6,5'e geriledi.

Analistler, ücret artışlarının Fed'in enflasyon konusunda yakından izlediğini hatırlatarak, bu düşüşün Fed'in politika alanını rahatlatabileceğini belirtti.

Bu gelişmelerle birlikte, para piyasalarında 14 Haziran'daki Fed toplantısında politika faizinin sabit tutulacağı beklentisi yüzde 75 seviyesine yükseldi. Bugün ise gözler tarım dışı istihdam verisine çevrildi.

Analistler, iş gücü piyasasının hala Fed'in adımlarına karşın çok sıcak olduğunu vurgulayarak, bugün açıklanacak istihdam raporundaki verilerin Fed'in politika adımlarını etkileyebileceğini belirtti.

Öte yandan, bu haber akışıyla emtia fiyatları yükseliş eğiliminde hareket etti. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 3,1 artarak 74,4 dolara, altının ons fiyatı ise yüzde 0,7 artarak 1.977 dolara çıktı. Emtia fiyatları yeni günde de olumlu bir seyir izlemektedir.

ABD'DE BORÇ LİMİT KRİZİ NEDİR?

New York borsasında S&P 500 endeksi %0,99, Nasdaq endeksi %1,28 ve Dow Jones endeksi %0,47 oranında yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları da yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa'da ise alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, çekirdek enflasyonun henüz zirveye ulaşmadığına dair net bir kanıt olmadığını belirtti ve faiz artışlarının devam edeceğini işaret etti.

Lagarde ayrıca, faiz artışlarının enflasyonda düşüş eğilimini başlattığını ve gelecekteki faiz artışlarının daha yavaş olması gerektiğini vurgulayarak, "15 Haziran'daki toplantımızda yeni projeksiyonlarımızı oluşturacağız ve bu bize sıkılaşma politikamız için güncel bir resim sunacak" dedi.

ECB üyesi Fabio Panetta ise bir gazeteye yaptığı açıklamada, nihai faiz oranının şu anki seviyelere yakın olduğunu bildirdi.

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, nisanda %7 iken mayısta %6,1'e geriledi.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,59, Almanya'da DAX 40 endeksi %1,21, Fransa'da CAC 40 endeksi %0,55 ve İtalya'da MIB 30 endeksi %2,01 oranında yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratları da yeni güne alış ağırlıklı başladı.

ABD'deki alış ağırlıklı seyir, Asya piyasalarına da yansıdı. Fed'in faiz artışına gitmeme ihtimalinin güçlenmesi, bölgedeki risk iştahını artırdı.

Analistler, özellikle teknoloji yoğun Hong Kong borsasının Fed'in para politikasına ilişkin belirsizliklerle bir süredir negatif bir seyir izlediğini belirtiyor. Teknoloji şirketlerinin faiz oranlarına duyarlı olduğu düşünüldüğünde, Fed'in bu ayki toplantısında faiz artışına gitmeme ihtimali teknoloji şirketlerine destek sağlıyor.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Ueda Kazuo, enflasyonun bankanın hedefine ulaşmasının zaman alabileceğini söyledi.

Kapanışa yakın olarak, Japonya'da Nikkei 225 endeksi %1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi %0,6, Hong Kong Hang Seng endeksi %3,5 ve Güney Kore'de Kospi endeksi %1,1 oran yükseldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri