Açlık sınırı asgari ücretin üzerinde!

Yüksek enflasyon ve döviz kurundaki artış TL'nin değer kaybetmesine neden oluyor. Türkiye'de yaşanan derin ekonomik kriz başta emekliler ve asgari ücretliler olmak üzere her kesimi derinden etkiliyor. Orta sınıfın günden güne eridiği Türkiye'de bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 25 bin lirayı geçti.

TÜRK-İŞ'in, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek için her ay yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Eylül 2024 sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, eylül ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 19 bin 830 lira oldu. Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 64 bin 595 lira hesaplandı.

BEKAR BİR ÇALIŞANIN YAŞAMA MALİYETİ 25 BİN 706 LİRA

Araştırmada, bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' aylık 25 bin 706 lira olarak belirlendi. Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 2,90 oranında gerçekleşti.

"TÜİK'İN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR PAZARA, MARKETE HİÇ UYUM SAĞLAMIYOR"

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) kamuoyuyla paylaştığı rakamlara inanmadıklarını ifade ederek, "TÜİK'in açıkladığı rakamlar pazara, markete hiç uyum sağlamıyor. Onların açıkladığı rakamlarla pazardaki, marketteki fiyatlar arasında dağlar kadar fark var. Onun için uzun yıllardır görmediğimiz bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıyayız. Savunma işçisinden enerji işçisine kadar, Karayollarından metal işçisine kadar, Telekom işçisinden büro işçisine kadar, maden işçisinden şeker işçisine kadar işçilerin büyük bölümü akşamları işten sonra ek iş yapmaya başladı. Uzun senelerdir böyle bir tablo görmedik." dedi.

HAZİRANDA DA AÇLIK SINIRI 19 BİN LİRA!

DİSK/ Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Haziran 2024 dönemine ait “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” 15 Temmuz 2024’te yayımlanmıştı.

AÇLIK SINIRI ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE!

Araştırmaya göre, sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyeti günlük 634 lira olarak belirlendi. Dört kişilik bir aile için açlık sınırı 19 bin lira oldu, yoksulluk sınırı ise 65 bin lirayı geçti. Tek başına yaşayan bir kişinin yaşam maliyeti ise 30 bin 604 lira olarak hesaplandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri