Araç piyayasında devrim: 10 yaş üstü aracı olan yaşadı

Otomobil sektöründe dikkat çeken bir dönüşüm yaşanıyor. İkinci el araç piyasasında 10 yaş ve üzeri araçlara olan talep hızla artarken, bu durum özellikle eski model araç sahiplerini sevindiriyor.

ÖZEL HABER: ALİ DEMİRASLAN

Uzmanlar, bu trendin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyor.

OTOMOBİL PAZARINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılının Mayıs ayında 741 bin 828 adet olan ikinci el otomobil satışları, 2024 yılının aynı döneminde yüzde 20,62 oranında azalarak 588 bin 886 adede geriledi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) verileri de sıfır araç satışlarında yüzde 10 oranında bir düşüş yaşandığını ortaya koyuyor. Buna göre, sıfır araç satışları 100 bin 305 adede, otomobil satışları ise yüzde 8,19 azalarak 80 bin 260 adede düştü.

ESKİ ARAÇLARA YÖNELEN TALEP

Pazar verilerine rağmen, ikinci el otomobil sektöründe özellikle 10 yaş ve üzeri araçlara olan talep artış gösteriyor. VEGA Otonomi ve Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) Başkanı Gökhan Çalışkan, pandemi sonrası araç bulunurluğunda yaşanan sıkıntıların ve fiyat artışlarının geride kaldığını, ancak yüksek faiz oranları ve krediye erişim zorluklarının tüketicileri daha eski modellere yönlendirdiğini belirtti.

PİYASA DİNAMİKLERİNDE KALICI DEĞİŞİM

Araç fiyatlarındaki düşüş ve sıfır araçlardaki indirimler, beklenen hareketliliği getirmezken, bankaların sunduğu cazip tasarruf mevduatı oranları da alım kararlarını zorlaştırıyor. Bu durum, alıcıları düşük model ve daha eski araçlara yönlendiriyor. Çalışkan, önümüzdeki dönemde de bu eğilimin devam edeceğini ve 10 yaş ve üzeri araçlara olan talebin süreceğini öngörüyor.

Bu gelişmeler, otomobil piyasasında kalıcı bir değişimin işareti olarak değerlendiriliyor ve tüketici davranışlarının bu yeni dinamiklere göre şekillendiği görülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri