Artık dışarıda yemek yemiyoruz! Kişi başı yemek fiyatı 500 liraya çıktı

Yüksek enflasyon, alım gücündeki gerileme ile birleşince, dışarıda yemek yemek lüks bir tercih haline geldi. Gıda enflasyonunun yükselmesi ve artan maliyetler, normal bir restoranda kişi başı yemek fiyatını 500 liraya çıkarttı.

Gıda ürünlerindeki enflasyon, çalışan ücretleri, kira, elektrik ve su gibi giderlerle birleşince, restoranlardaki fiyat artışları kaçınılmaz oldu. Bu durum, dışarıda yemek yiyenlerin sayısını azaltırken, işletmelerin maliyetleri karşılamakta zorlandığını ortaya koyuyor. Yüksek fiyatlar, birçok insanı evde yemek yapmaya yönlendirirken, bazı vatandaşların da dışarıda yemek yeme alışkanlıklarını değiştiriyor.

ÇORBA 100 LİRAYI AŞTI!

Normal bir esnaf lokantasında mercimek çorbası 100 lirayı aşmış durumda. Sektör temsilcileri, son 6 ayda müşteri sayısında yüzde 20 azalma yaşandığını belirtiyor.

Gıda fiyatlarındaki artış, işçi ücretlerinin yanı sıra kira, elektrik ve su gibi temel giderlerle birleşti. Özellikle son birkaç ayda, restoranların gıda tedarik maliyetleri yükselirken, bu durum doğrudan menü fiyatlarına yansıdı. Ortalama bir restoranda bir yemek, 300 liradan 500 liraya kadar çıkabiliyor. Bu fiyatlar, birçok aile ve birey için dışarıda yemek yemeyi düşündüklerinde ciddi bir engel oluşturuyor.

LAHMACUN 140 LİRA!

Esnaf lokantasına lahmacun 120- 140 lira arasında değişim gösteriyor. Kıymalı pidenin fiyatı 300 lira, karışık pidenin fiyatı 370 liraya dayandı. Et döner yemek isteyen vatandaşlar 420 -450 lirayı gözden çıkarmalılar. Eğer yemeğinizin yanına gazlı içecek ya da su içmek isterseniz hesap daha da kabarıyor.

DIŞARIDA YEMEK YEME ALIŞKANLIĞI AZALIYOR

Maliyetlerin artması, restoranların müşteri sayısını da olumsuz etkiliyor. Birçok restoran, artan giderler karşısında ya menüdeki ürünlerin çeşitliliğini azaltıyor ya da fiyatlarını artırmak zorunda kalıyor. Bu durum, tüketicilerin dışarıda daha az yemek yemesine yol açarken; birçok işletmenin de iş yapma potansiyelini azaltıyor. Özellikle orta ve alt gelir grubundaki bireyler, dışarıda yemek yemektense evde yemek yapmayı tercih ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri