ASO Başkanı Seyit Ardıç ile sohbet (2): Ankara neydi, ne oldu, ne olacak?
ASO Başkanı Seyit Ardıç ile yaptığımız röportaj serisinde dün ASO’nun deprem bölgesindeki çalışmalarını ve sanayide yeşil dönüşüm çalışmalarını konuşmuştuk. Bugün ise ASO’nun 60. Yıl hedeflerini ve Türk sanayisi için hayallerini konuştuk…
RÖPORTAJ: ORHAN KEMAL ERKILIÇ
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç’ın Ankara’ya ilişkin hedef ve hayalleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti açısından çok kıymetli.
Ayrıca, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemi, yapılması gerekenler ve toplum tarafından az bilinen Ankara gerçeklerini sohbetimizin önceki bölümünde değerlendirmişti; ama tüm bunlar aynı zamanda sohbetimizin ikinci bölümüne ilişkin bilgiler de içeriyordu.
Seyit Ardıç’a göre, Avrupa Yeşil Mutabakatı o kadar önemli ki Türkiye telafisi olanaksız kayıplar yaşayabilir.
Bu bölümde ASO’nun 60. Yılı ve Seyit Ardıç’ın Ankara, Türkiye hayallerini bulabilirsiniz.
İşte sorularımız ve yanıtları…
SANAYİNİN BAŞKENTİ YAPMA HEDEFİ
*ASO’nun 60. Yılı için planlarınızdan bahsetmek ister misiniz?
ASO, başkentimizi sanayi ve teknolojide lider yapmak vizyonu doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Ankara sanayicisinin yüksek katma değer üretmesine, rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlamak ve başta Ankara olmak üzere ülkemizin ekonomik, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişiminde yol gösterici misyonunu gerçekleştirmek üzere çalışmalara devam ediyoruz.
Odamızın 40 meslek komitesinde dokuz bine yakın sanayicimiz ile Türkiye’nin üretim, istihdamı, ihracat hacmi ve ülke ekonomisi için her alanda çalışmaya devam edeceğiz.
Bu amacımıza ulaşmak için ilgili bakanlıklarımız, kamu kurum ve kuruluşlarımız ve tüm paydaşlarımızla birlikte hareket ediyoruz. Hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm farklılıklarımızı bir kenara koyarak Cumhuriyetimizin 100. Yılı ve Ankara Sanayi Odası’nın 60. Yılı’nda, Ankara’mızı sanayinin de başkenti yapmak için çalışmaya devam edeceğiz.
İHRACATTA SANAYİ SEKTÖRÜ ÖNDE…
*Ankara ve Türkiye sanayisi için hayaliniz var mı?
Ankara sahip olduğu ekonomik potansiyelle birçok şehirden olumlu yönde ayrışıyor. Türkiye’nin başkenti ve en kalabalık ikinci şehri olan Ankara, Bölgelere Göre Gayrisafi Katma Değer (GSKD) üretiminde de Türkiye’nin 2. büyük kentidir.
Ankara 2022 yılında 11.6 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaştı. Türkiye’de en çok ihracat yapan 5. il konumundayız. Ankara ihracatının yüzde 82’si sanayi sektörü (9.5 Milyar ABD Doları) tarafından gerçekleştirilmektedir. 2022 yılında Türkiye’nin toplam savunma sanayi ürün ihracatının yüzde 33’dan fazlasını Ankara tek başına gerçekleştirmiştir. Hem yüksek teknolojili ürün üretiminde daha da ileri seviyeye çıkmak hem de ihracatımızı 20 milyar dolar seviyesine ulaştırmak önemli hedeflerimizden bir tanesi.
-BİTTİ-