Yüksek kira fiyatlarını ve kayıt dışılığı önlemek adına kira kontratının e-Devlet üzerinden yapılacağı dönem başlıyor. Konuya ilişkin değerlendirme yapan ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Kira kontratı olarak doldurulan birkaç yaprak şeklindeki kâğıt doküman gelişmiş bir kaynağa, her verinin elin altında olacağı bir sisteme kavuşuyor. Burada aynı zamanda vergi, güvenlik, abonelik işlemleri gibi başlıca konular da hızla karşılık bulur hale geliyor.” diye konuştu.
EV SAHİPLERİ ARTIK VERGİ KAÇIRAMAYACAK
Son dönemde yükselen konut fiyatlarının ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirmeye devam ettiğini belirten Akçam, şöyle konuştu:
“Kirada yüzde 25 zam sınırının temmuz ayında sona ermesiyle kira fiyatları yüzde 20 yükseldi. İlerleyen süreçte de yükseliş devam edecek gibi gözüküyor. Bunun için çeşitli önlemler de devlet yetkililerince alınmaya devam ediyor. Yakın zamanda kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılacağı açıklandı. Biz hep kira kontratlarının resmi bir zeminde yapılması gerektiğini ifade ediyorduk.”
Kira kontratının elektronik ortamda yapılacak olmasının hem kiracılar hem de ev sahipleri için daha şeffaf ve daha güvenilir bir ortam hazırlayacağını söyleyen Akçam, şunları kaydetti:
“Başlayacak yeni uygulama ile de kayıt dışılık engellenmiş olacak. Çünkü birçok ev sahibinin beyan vermediği yani kirasını aldığı fakat bunun karşılığında devlete vergisini ödemediği Bakan tarafından da sık sık dile getiriliyordu. Yeni düzenleme ile ev sahipleri artık vergi kaçıramayacak.”
Akçam, kira sözleşmelerinde getirilen düzenleme ile kiralık işyeri ve konut fiyatlarının kontrolünün daha kolay olabileceğini belirterek, “Böylelikle piyasada haksız rekabet ve şişirilmiş kira bedelleri önlenebilecek. Ek olarak yeni düzenlemede kiracıların ve kefilinin de elektronik imza atması sağlanmalı, bunun yanı sıra kiracıdan alınan depozito, peşinat gibi unsurlar da elektronik ortamda yer almalıdır. Çünkü depozito, peşin kira gibi konularda da ev sahibi ile kiracı arasında sorunlar yaşanabiliyor.” diye konuştu.