ATO Başkanı Baran: Fahiş fiyat ve stokçuluğun tanımının net biçimde yapılması gerekli

Enflasyonla mücadele sürecinde çok sayıda tedbirin devreye alındığını dile getiren Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, enflasyonun çok sayıda ürünün satışının yapıldığı perakende sektörünü de yakından etkilediğine dikkati çekti.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akça ile birlikte Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneğinin (Ankara PERDER), ATO’nun 7 No’lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meclis Komitesi ile birlikte düzenlediği toplantıya katıldı.

ATO Duatepe Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıda, 7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan düzenleme kapsamına giren konular masaya yatırıldı.

ATO Başkanı Baran, toplantıda yaptığı konuşmada, Ankara PERDER üyelerinin aynı zamanda ATO’nun da üyeleri olduğunu belirterek, sektörün sorunlarının ve çözüm önerilerinin ortaya konması açısından ortak toplantıların faydalı olduğunu ifade etti.

Baran, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan düzenlemeyle fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırıldığını anımsattı. Enflasyonla mücadele sürecinde çok sayıda tedbirin devreye alındığını dile getiren Baran, enflasyonun çok sayıda ürünün satışının yapıldığı perakende sektörünü de yakından etkilediğine dikkati çekti.

Baran, enflasyon ortamının perakende sektöründeki ürün fiyatlamalarını da etkilediğini söyledi. Sektörün varlığını sürdürmek, sermayesini eritmemek için, sattığı her ürünün fabrika çıkış fiyatını takip ettiğini aktaran Baran, yerine koyacağı fiyattan satmak durumunda kaldığını vurguladı.

Ancak bazı durumlarda işletmelerin stokçu ya da fahiş fiyatçı pozisyonuna düştüğünü belirten Baran, şöyle konuştu:

"Cezai müeyyideler ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için önce fahiş fiyat ve stokçuluğun tanımının net biçimde yapılması gerekli. Kavramlar net anlaşılır biçimde olursa, perakendeci bu tanımlardan hareket ederek fiyatlandırmasını yapabilir. Bu noktada amaç cezalandırmak değil yol göstermek olmalıdır”

"STOKÇULUĞUN TANIMI DA NET BİÇİMDE YAPILMASI GEREKİYOR"

Baran, perakende sektörünün rafta ürün bulundurmak için stoklu çalışmak durumunda olduğunu anımsatarak, aynı şekilde stokçuluğun tanımının da net biçimde yapılması gerektiğini vurguladı.

Başkan Baran, marketlerin açılış kapanış saatleri ile milli ve dini bayramlardaki çalışma günlerinin de ele alınmasının sektörün varlığını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi açısından önemli olduğunu da kaydetti.

Toplantıya Ankara PERDER Başkan Yardımcısı Mustafa Altunbilek, ATO’nun 7 No’lu Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakende Ticareti Meslek Komitesi Üyeleri de olan PERDER Yönetim Kurulu Üyeleri Cavat Durmaz, Cengiz Bildirici, Kenan Kanbur, Fatih Ayhan, Edip Balcı, Ali İhsan Gürel, 48 No’lu Hazır Yemek Hizmetleri-Kantin İşletmeciliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Muharrem Kılıç ile PERDER üyeleri de katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri