Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarında indirime gitti!

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarında indirime gitti ve mevduat faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 3,25 seviyesine çekti. Bu hamleyle banka, 13 yıl sonra ilk kez arka arkaya faiz indirme kararı almış oldu.

ECB'nin aldığı karar doğrultusunda sadece mevduat faizi değil, refinansman oranı yüzde 3,40’a, marjinal borç verme oranı ise yüzde 3,65’e geriledi. Bankanın bu politikası, son yıllarda enflasyonu kontrol altına almak yerine, ABD’nin gerisinde kalan Euro Bölgesi ekonomik büyümesini desteklemeye odaklanacağının sinyalini verdi.

ENFLASYON KONTROL ALTINDA, EKONOMİK BÜYÜME ÖNCELİKTE

ECB, açıklamasında dezenflasyon sürecinin rayında ilerlediğini, ancak enflasyonun hedefe ulaşmadan önce geçici olarak yükselebileceğini ifade etti. Banka, gelecekteki faiz patikası için taahhütte bulunmadan, toplantıdan toplantıya ekonomik verilere dayalı karar alacağını belirtti. ECB Yönetim Konseyi, faiz oranlarının ihtiyaç duyulduğu sürece sınırlayıcı seviyede tutulacağını ve Euro Bölgesi enflasyonunun yüzde 2 hedefine ulaşması konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

EURO BÖLGESİ’NDE ENFLASYON SON 3 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Euro Bölgesi'nde eylül ayında yıllık bazda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 1,7'ye gerileyerek, ECB’nin hedeflediği yüzde 2 seviyesinin altına düştü. Bu gelişme, bölgedeki enflasyonun son üç yılın en düşük seviyesine indiğini ve ECB'nin daha fazla büyümeyi desteklemeye odaklanabileceğini gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri