Bakan Mehmet Şimşek enflasyon için o yılı işaret etti!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Karabük'te yaptığı açıklamalarda Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, enflasyonun önümüzdeki aylarda kalıcı olarak düşeceğini ve 2026 yılında tek haneye ineceğini belirtti.

Bakan Şimşek, konuşmasında Türkiye’nin Orta Vadeli Programı'nın (OVP) hedeflerinin bütçe açığını azaltmak ve cari açığı sürdürülebilir bir seviyeye çekmek olduğunu vurguladı. Enflasyonun, ekonomik büyüme ve refah artışı açısından kritik bir gösterge olduğunu ifade eden Şimşek, “Enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürmek, öncelikli hedefimizdir. Enflasyon tek haneye düştüğünde, ülkemizde büyüme hızı artıyor ve yatırımlarda, verimlilikte, inovasyonda atılımlar için fiyat istikrarını sağlamamız gerekiyor” dedi.

2026 HEDEFİ: YÜZDE 10'UN ALTI

Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyonu düşürme konusundaki desteklerinin güçlü olduğunu aktararak, “Mayıs’tan bu yana enflasyonda yüzde 23,5 düşüş sağladık. 2024’te enflasyonu yüzde 40, 2025’te yüzde 20 ve 2026’da yüzde 10’un altında bir seviyeye getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

CARİ AÇIK DÜŞÜŞTE

Bakan Şimşek, Türkiye’nin cari açığını da değerlendirdi. Geçtiğimiz yıl cari açığın yüksek olduğunu hatırlatan Şimşek, alınan önlemlerle açığın yaklaşık 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına düştüğünü açıkladı. Ayrıca, depreme yönelik harcamaların bütçe açığını etkilediğini, ancak alınan tedbirlerle bütçe açığını yüzde 5,2 seviyesine indirdiklerini ifade etti.

MALİ DİSİPLİN VURGUSU

Mali disiplinin önemine de dikkat çeken Şimşek, kamuda disiplinin sağlanmasının kazanımları kalıcı hale getireceğini belirtti. “Bütçede disiplini sağlamaya başladık” diyen Bakan, kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının düşüş trendinde olduğunu ve bunun da devam edeceğini söyledi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ VE YAPAY ZEKA

Bakan Şimşek, enerji dönüşümünün öncelikli konularından biri olduğunu belirterek, yenilenebilir enerji ve yerel kaynakların etkin kullanımının gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, yapay zeka konusundaki hazırlıklarının önemine değinerek, bu alanda yapılacak yatırımların verimliliği artıracağını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri