Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Habertürk TV ve Bloomberg HT ortak yayınında Açıl Sezen'in sorularını yanıtladı.
"PROGRAMIMIZIN ÖZÜ ENFLASYONU TEK HANEYE İNDİRMEK"
Şimşek, kurala dayalı, uluslararası normlara dayalı bir program çerçevesinde hareket ettiklerini belirterek, "Eylül ayında programı koyduk ama fiili uygulama daha erken başladı. Programımızın özü enflasyonu tek haneye indirmektir. Şu anda fiyat istikrarından uzağız ama hedefimiz bu. İkinci hedefimiz borç oranını yüzde 40 seviyesinin altında kalıcı olarak tutmak. Üçüncü hedefimiz sürdürülebilir cari açıktır. Bu hedeflere ulaşmada bize ayak bağı olan 'kur korumalı'dan çıkış hedefimiz var. Burada piyasaları bozmadan kademeli çıkış hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
"KDV GENEL ARTIŞI OLMAYACAK"
Şimşek, Katma Değer Vergisine (KDV) ilişkin, "KDV genel artışı olmayacak. Kurumlar vergisi genel oranında artış olmayacak. KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi genel oranlarında artış olmayacak. MTV'de bir düzenleme olmayacak. Program çalışıyor. Bazı alanlarda öngördüğümüzden daha güçlü çalışıyor." dedi.
Bizim için önemli olan piyasa aktörlerinin programa inanmasıdır. Bunun risk primlerinde özetlendiği kanısındayım. Bu durum Türkiye'nin dış kaynağa çok daha uygun ulaşmasını sağladı.
-Ağustos ayından itibaren Türkiye daha düşük spreadlerle uluslararası finansmana ulaşma imkanı buldu.
Geçen yılın ilk 5 ayında Türkiye'den portföy çıkışı olduğunu belirten Şimşek, Haziran-Aralık'ta ise 11.3 milyar dolar net giriş olduğunu söyledi.
FAİZLER DÜŞÜYOR
Türkiye geçen sene yurt dışından yüksek faizle 10 milyar dolar borçlandığını anımsatan Şimşek, faizlerin düştüğüne işaret etti.
Şimşek, dolar rezervinin artığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"DDM'deki azalmayı izlerseniz rezerv artışı ile birlikte düşünürseniz 60 milyar dolarlık rezerv artışı var. Programın güven boyutu çok iyi çalıştı. Bankaların roll-over rasyosu yüzde 138'lere çıktı. Reel sektörde ise roll-over rasyosu yüzde 123 oldu. Geçen bir bankamız çok uzun vadeli sermaye benzeri kaynak bulabildi. Bunların hepsi programa yönelik güveni gösteriyor."
Enflasyonda trend programla uyumlu bir şekilde ilerlendiğini belirten Şimşek, şu ifadeleri kullandı:
"Ocak ayında enflasyon bir miktar yüksek çıktı. Şubat'ta onun devamı olabilir. Mart'tan itibaren enflasyon trende oturacaktır. Ama yıllık enflasyon yüksek kalacak. Biz bunun iletişimini yaptık. Çünkü baz etkisi var. İkincisi de para politikası gecikmeli çalışır. 12 ay, hatta 18 aya yayılan bir aktarım mekanizması var."
Şimşek, "Biz geldiğimizde kuru serbest bıraktık. Geçici olarak enflasyonist etki oldu. Onun da etkisi var. Gelir politikasının etkisi var. Geçen sene deprem oldu. İnşaat malzemelerinde geçen yaz ciddi artış oldu. Bu sene böyle bir artış olmayacak." ifadelerini kullandı.
Para politikasının çalışacağını, kurda reel olarak değersizleşme görülmeyeceğini belirten Şimşek, piyasayı bozacak vergi düzenlemesi gündemlerinde olmadığını kaydetti.
"ENFLASYONU YÜKSELTECEK BİR ADIM ATMAYACAĞIZ"
Maliye politikası tarafında enflasyonu yükseltecek bir adım atmayacaklarını vurgulayan Şimşek, ek vergi konusunda, vatandaş ve iş dünyasına sürpriz yapmayacaklarını ifade etti.
"TÜRKİYE'DE DÖVİZ GİRİŞİ ARTACAK"
Şimşek, "Türkiye'de döviz girişi artacak. Harcamaları kalem kalem gözden geçiriyoruz. Cari açığın azaldığı görüyoruz. Bizim kur gibi hedefimiz yok, olmayacak. "
Şimşek, seçim sonrası Türkiye'ye kaynak girişinin olacağını ifade ederek, "Şu anda net portföy girişi var." diye belirtti.