BDDK'dan kredi kartlarıyla ilgili önemli kararlar geldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartlarına yönelik eş güdümlü düzenlemeler yaptı.

Bu düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlanan TCMB'nin tebliği ve BDDK'nin internet sitesinde yayımlanan Kurul kararı ile kamuoyuna duyuruldu.

BDDK, bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkânı sundu. Kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut borçlarını en fazla 60 aya kadar taksitlendirebilecek. Ancak borcun en az yarısı ödenmeden kredi kartı limitleri artırılamayacak.

TCMB ise bireysel kredi kartı yapılandırmalarında uygulanacak azami faiz oranını referans faiz olan %3,11 ile sınırlandırdı. Bu oran, bireysel kredi kartlarının borç yapılandırmasında kullanılacak.

İhtiyaç kredilerinde ise anapara ve faiz ödemeleri 30 günden fazla gecikmiş borçlar, borçlunun talebiyle 60 aya kadar yeniden yapılandırılabilecek. Bu talep, karar tarihinden itibaren bir yıl içinde yapılabilecek.

Asgari ödeme oranında değişiklik:
BDDK, kredi kartlarında asgari ödeme oranını da düzenledi. 50 bin lira ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun %20'si olarak uygulanacak. 50 bin liranın üzerindeki kredi kartları için ise asgari ödeme oranı %40 olarak belirlendi.

TCMB ayrıca, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını kredi kartı dönem borcuna göre farklılaştırdı. Belirlenen oranlar 24 Ekim'de açıklanacak ve 1 Kasım'da yürürlüğe girecek. Buna göre, kredi kartlarının dönem borcuna bağlı olarak azami akdi faiz oranları şu şekilde olacak:
- 25 bin liranın altındaki borçlar için %3,50,
- 25 bin-150 bin lira arası borçlar için %4,25,
- 150 bin liranın üzerindeki borçlar için %4,75.

Nakit çekim ve kullanım için uygulanan azami akdi faiz oranı ise %5 olarak sabit tutuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri