Belediyelerin borcu nasıl tahsil ediliyor? İşte o formüller...

Kamuoyunda bin 402 belediyenin borçları gündemdeki yerini korurken, bu belediyelerin bin 307'inin toplamda 96 milyar TL'lik borcu olduğu belirtiliyor. Peki bu borçlar nasıl tahsil edilecek? İşte detaylar…

Belediyelerin SGK prim borçlarının nasıl tahsil edileceği belli olmaya başladı. 6 adımda tahsil işlemleri yapılması bekleniyor.

1. YASA VE PRİM BORCU TAHAKKUKU

Yasa gereği belediyelerin SGK'ya bildirimleri muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile takip eden ayın 26'sına kadar yapılmaktadır. Prim borçlarının, ay içindeki çalışmalar karşılığında en geç belgenin ilgili olduğu dönemi izleyen ayın son gününe kadar ödenmesi gerekmektedir. Süresinde ödenmeyen borçlara, ilk 3 ayda her bir ay için yüzde 3 oranında gecikme cezası uygulanmaktadır

2. SÜRESİNDE ÖDENMEYEN BORÇLARA MÜEYYİDE

SGK, prim ve diğer alacakları süresi içinde ödenmeyen borçlar için gecikme cezası ve faiz uygulamaktadır. Borçlar için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan iskontolu devlet iç borçlanma senetlerinin faizi bileşik olarak hesaplanır.

3. BELEDİYELERİN BORÇLARI NASIL TAHSİL EDİLİYOR?

Belediyelerin borçları, genel bütçe vergi gelirleri üzerinden tahsil ediliyor. Ancak, kesinti oranı belediyelerin genel bütçe paylarının yüzde 40'ını geçememektedir. Yapılandırma kapsamında bu oran yüzde 35'e düşürülmüş olabilir.

4. BELEDİYE ŞİRKETLERİNİN BORÇLARI

Belediye şirketlerinin borçları genel bütçe vergi gelirlerinden tahsil edilememektedir. SGK, bu şirketlerle şirket gelirleri üzerinden prim ödeme müzakeresi yürütmektedir.

5. YAPILANDIRMA VE TAKSİT İMKANLARI

Belediyelere, prim borçlarını 120 aya kadar yapılandırma imkanı tanınmıştır. Peşin ödeme imkanı olmayan belediyeler ve şirketler, borçlarını 36 aya kadar taksitler halinde ödeyebilirler.

6. GAYRİMENKUL DEVRİ VE BELEDİYE SORUMLULUĞU

Belediyeler, prim borçlarına karşılık gayrimenkul tekliflerini SGK'ya sunabilir ve uygun görülenler borç ödemesi olarak kabul edilebilir. Belediyelere ait şirketlerin SGK'ya olan prim borçlarından belediyeler de sorumlu olup, belediye başkanı da borçlardan müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Takvim Gazetesi’nin haberine göre izlenecek yollar aşağıda belirtilmiştir.

İZLENECEK YOLLAR

  1. İl Müdürlükleri İle İletişim: Belediye borçları hakkında bilgilendirme yapılır.
  2. Borç Ödeme Emri: Takibe geçen borç için ödeme emri gönderilir.
  3. Ödeme ve Mal Bildirimi: Ödeme emrine itiraz edilmezse borç ödenir ve mal bildiriminde bulunulur.
  4. Cebri İcra Yöntemleri: Borç ödenmezse SGK, cebri icra yöntemleriyle alacağın tahsilatına başlar.
  5. Taksitlendirme: Borç defaten ödenmezse tecil talebi ile taksitlendirilebilir.
  6. Gayrimenkul Takası: Satış kabiliyeti olan gayrimenkuller, SGK'ya takas olarak teklif edilerek borç ödemesi yapılabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri