Biden çekildi dünya piyasaları karıştı: Dünya'nın gözü bu verilerde!

Küresel piyasalar, ABD Başkanı Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesiyle ortaya çıkan belirsizliklerin ardından yeni haftaya temkinli başladı.

Merkez bankalarının enflasyonla mücadele kapsamında uyguladığı sıkı para politikalarının sonuna yaklaşıldığı bu dönemde, ABD seçimlerinin olası sonuçları varlık fiyatlamalarını zorlaştırmaya devam ediyor.

Başkan Biden, dün adaylıktan çekildiğini açıklayarak, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini duyurdu. Biden'ın sağlık durumu hakkındaki endişeler ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın anketlerde önde çıkması Demokratlar arasında tartışmalara yol açmıştı. Analistler, Trump'ın anketlerde hâlâ önde olduğunu belirtiyor.

Bu hafta ABD'deki büyüme verileri başta olmak üzere yoğun makroekonomik veri gündemi takip edilecek. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar üç kez faiz indirimi yapabileceği beklentisi fiyatlamalara yansıyor. İş gücü piyasasına ilişkin verilerin bu fiyatlamaları etkilemesi bekleniyor. Son veriler iş gücü piyasasında soğuma sinyalleri veriyor ve bu durum, Fed'in genişleyici politika adımları için alan açarak küresel risk algısını hafifletiyor.

BÜYÜK ŞİRKETLERİN FİNANSAL SONUÇLARI MERAK EDİLİYOR

Hafta genelinde Alphabet, Tesla, Qualcomm ve IBM gibi büyük şirketlerin finansal sonuçları açıklanacak. Bu bilançoların hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırması bekleniyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftaya yüzde 4,23 seviyesinden başlarken, altının ons fiyatı önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 2.405 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,5 artışla 82,2 dolara yükseldi. Dolar endeksi 104,3 seviyesinde bulunurken, bakırın libresi yüzde 0,6 düşüşle 4,22 dolardan alıcı buluyor.

New York Borsası'nda cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 0,81, S&P 500 endeksi yüzde 0,71 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,93 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya yükselişle başladı.

Avrupa borsalarında cuma günü karışık bir seyir izlenirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) geçen hafta üç temel politika faizini sabit tuttu. Analistler, hafta boyunca açıklanacak makroekonomik verilerin yakından takip edileceğini belirterek, bölge genelinde yavaşlama sinyallerinin ECB'yi faiz indirimlerinde daha hızlı davranmaya yönlendirebileceğini aktardı.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB'nin yılın geri kalanında en az iki faiz indirimi yapacağı öngörülüyor. Makroekonomik veriler ve ECB yetkililerinin açıklamaları bu beklentileri etkileyebilir.

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,6, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,91, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,69 ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1 azaldı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

ASYA PİYASALARI KARIŞIK BAŞLADI

Asya pay piyasaları haftaya karışık seyirle başladı. Çin Merkez Bankası (PBoC), Çin ekonomisini desteklemek adına 1 ve 5 yıllık borçlanma faizlerini 10'ar baz puan indirerek sırasıyla yüzde 3,35 ve yüzde 3,85'e düşürdü. Dolar/yen paritesi, değer kaybıyla başladığı haftada yüzde 0,4 düşüşle 156,8 seviyesinde bulunuyor. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 yükseldi.

DOLAR/TL'DE DURUM NE OLACAK?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, cuma günü yüzde 0,15 artışla 11.156,20 puandan kapanarak rekor kırdı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3"ten "B1"e yükseltti ve görünümü "pozitif" olarak korudu. Piyasa beklentilerinin üzerinde gelen bu not artışı olumlu karşılandı.

Dolar/TL, cuma günü yüzde 0,2 düşüşle 33,0249'dan kapanmasının ardından bugün 33,0600 seviyesinden işlem görüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi ve yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi, ABD'de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi verileri bugün takip edilecek.

Bugün piyasalarda takip edilecek veriler:

10.00 Türkiye, Temmuz ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi
10.00 Türkiye, yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi
15.30 ABD, Haziran ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri