BigMac endeksi de şaştı: Türkiye'de ABD'den daha pahalı

Big Mac endeksi, bir ülkenin yerel para biriminin dış piyasalara kıyasla değerinin ne kadar olduğunu anlamak için kullanılan bir ölçüttür.

Özellikle Big Mac hamburgerinin fiyatı üzerinden hesaplanır. Bu endeks, TL'nin diğer para birimlerine kıyasla değerli olup olmadığını gösterir.

Bugün Türkiye'de bir adet Big Mac'in fiyatı 180 TL ve güncel kurla 5,57 dolar. Bu durumda, Türkiye'deki Big Mac fiyatı ABD'deki fiyattan daha pahalıdır. Mayıs 2024'te ise Türkiye'de Big Mac'in fiyatı 5,58 dolara yükselerek ABD'deki fiyatı geçmiştir. Yani, ABD'de 5,35 dolara satılan Big Mac, Türkiye'de ABD'dekinden yüzde 4,3 daha pahalı hale gelmiştir. Ayrıca, bu zamandan bu yana Big Mac fiyatı dolar bazında yüzde 8,08 oranında artmıştır.

Big Mac endeksi, TL'nin diğer para birimlerine kıyasla değerinin ne kadar olduğunu gösterir. Bu endeks, TL'nin dış piyasalarda aşırı değerli olabileceği ve TL cinsinden finansal enstrümanların cazip olmadığına işaret edebilir. Bu durum, yabancı sermaye çekmek isteyen bir ülke için olumsuz bir durumdur.

Eğer aynı hamburger ABD'den daha pahalıya satılıyorsa, bu durum TL'nin olması gerekenden daha değerli olduğunu gösterir. Bu da, yakın gelecekte TL'nin değer kaybedebileceği ve dolardaki yükselişin devam edebileceği anlamına gelir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri