Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarındaki artışa dikkat çeken Gürer, bankalar ve finansal kuruluşların zamanında tahsil edilemeyen bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarının geçen hafta 1,7 milyar lira artarak 84,7 milyar liraya ulaştığını belirtti. Gürer, yıl başından bu yana icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında 39,4 milyar liralık bir artış yaşandığını da kaydetti.
Yakın zamanda Niğde’de 23 ayrı yerleşim yerini ziyaret ettiğini belirten Gürer, geziler esnasında ekonomik sıkıntılar yaşayan vatandaşların sorunlarını dile getirdi. Ailelerin okul alışverişinde zorlandığını ve beslenme çantası ürünlerinin fiyatlarının yüzde 100’e yakın arttığını ifade eden Gürer, emeklilerin de geçim sıkıntısı çektiğini ve iktidarın emeklilere yönelik uygulamalarının onları daha da dertlendirdiğini söyledi. Emeklilerin yaşam standartlarının düştüğünü ve birçok emeklinin evlatlarıyla yaşamak zorunda kaldığını belirtti.
Gürer, ekonomik sorunların borç ödemeyi zorlaştırdığını ve yılbaşından bu yana batık kredi kartı borçlarının yüzde 157,6, batık bireysel kredi borçlarının ise yüzde 50,6 oranında arttığını vurguladı. Faizin etkisiyle vatandaşların borç ödemekte zorlandığını söyledi.
Esnaf ve çiftçilerin çek ile ticaret yaptığını ve karşılıksız çeklerde artış yaşandığını belirten Gürer, çeklerin ödenmemesi kaygısının çiftçilere de yayıldığını ifade etti. Karşılıksız çek sayısının bu yılın ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80,5 oranında artarak 146 bin 334’e yükseldiğini ve bu çeklerin parasal tutarının ise yüzde 247 oranında artarak 90 milyar lirayı bulduğunu açıkladı.
Gürer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Yoksulluk bitirdik' açıklamasına karşılık, icra dosyalarının sayısına işaret ederek, 23 Ağustos itibariyle UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısının 22 milyon 642 bine yükseldiğini ve bu dosya sayısının geçen yıla göre 877 bin adet arttığını belirtti.