Büro-İş Sendikası'ndan Cumhurbaşkanı’na çağrı: "Gelir Vergisi'nde YDO'yu yüzde 50 oranında artırın"

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Ocak 2025 itibarıyla geçerli olacak şekilde birçok vergi, ceza, harç ve ücretin artışını belirleyecek olan 2024 yılı Yeniden Değerleme Oranı (YDO) hakkında bir açıklama yaptı.

HABER: ALİ DEMİRASLAN

Hamzaçebi, bu oranın 3 Kasım’ın hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle 4 Kasım’da TÜİK tarafından açıklanacak Ekim 2024 Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranıyla netleşeceğini belirtti. Yİ-ÜFE oranı sıfır dahi olsa, YDO’nun yüzde 43,76 olarak kesinleştiğini ve cüzi bir artışla yüzde 44’ü bulmasının beklendiğini ifade etti.

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, 2025-2027 Orta Vadeli Program kapsamında tüketici enflasyonunun 2025 yılında yüzde 17,5 olarak öngörülmesine rağmen, vergi ve harçlarda yüzde 44 oranındaki artışın günlük yaşam ve bütçeler üzerinde ağır bir yük oluşturacağını vurguladı. 4 Kasım’da açıklanacak YDO ile artışa tabi olacak kalemleri şu şekilde sıraladı:

- Emlak Vergisi

- Çevre Temizlik Vergisi

- Motorlu Taşıtlar Vergisi

- Gelir Vergisi Kanunu’na göre bazı istisna tutarları ve vergi tarifesi dilimleri

- Veraset ve İntikal Vergisi’ndeki istisnalar ve tarife matrahları

- Damga Vergisi

- Özel İletişim Vergisi

- Trafik cezaları

- Ehliyet ve pasaport harçları

- Vergi Usul Kanunu kapsamındaki cezalar

- Kabahatler Kanunu’na tabi idari para cezaları

- Araç muayene ücretleri

- Yurt dışı çıkış harcı

"ASGARİ ÜCRET ENFALSYON KARŞISINDA DÜŞÜK KALDI"

Cumhurbaşkanı’nın vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50’ye kadar azaltma veya artırma yetkisine sahip olduğunu, ancak Kabahatler Kanunu kapsamındaki idari para cezaları ve trafik cezalarında bu yetkisinin olmadığını hatırlatan Hamzaçebi, genellikle bu yetkinin sınırlı kullanıldığını belirtti.

Hamzaçebi, emekçiler açısından önemli olan Gelir Vergisi tarifesinde yer alan gelir dilim tutarlarının her yıl YDO oranında artırıldığını hatırlatarak, asgari ücretin enflasyon karşısında düşük kaldığını vurguladı. Emekçilerin vergi yükünü azaltmak adına Cumhurbaşkanı’nın bu yetkisini kullanarak Gelir Vergisi dilimlerini belirleyen YDO’yu yüzde 50 oranında artırması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, ehliyet, kimlik ve pasaport harçlarına gelecek yüksek zamlar konusunda vatandaşları uyaran Hamzaçebi, bu ücretlerden etkilenmek istemeyenlerin şimdiden planlamalarını yapmaları gerektiğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri