Kararın, Türkiye'nin makroekonomik dengesizlikleri azaltmaya yönelik uyguladığı tutarlı mali ve parasal politikalardan kaynaklandığı ifade edildi.
EKONOMİK İYİLEŞME VE RİSKLER
CI tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin para politikalarında sıkılaşma ve maliye politikalarında ihtiyatlı bir duruş sergilemesinin, enflasyonun düşmesine ve Türk Lirası'na olan güvenin artmasına katkıda bulunduğu belirtildi. Döviz rezervlerindeki artış, azalan cari açık ve artan sermaye girişleri, kredi notunun yükseltilmesine gerekçe olarak gösterildi.
Bununla birlikte kuruluş, kısa dönem kredi notlarını "B" seviyesinde sabit tuttu ve görünümü "pozitif"ten "durağan"a revize etti. Enflasyonun daha hızlı düşürülmesi için mali ve parasal politikalar arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiğine işaret edilirken, olumsuz bir senaryoda yatırımcı güveninin hızla bozulabileceği uyarısında bulunuldu.
"ENFLASYON VE DÖVİZ İSTİKRARI ŞART"
CI, Türkiye ekonomisi için öngörülerini de paylaştı. Raporda, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) 2024-2026 döneminde ortalama %3 oranında büyüyeceği öngörülürken, net ihracat ve yatırımlardaki iyileşmenin büyümeye destek olacağı belirtildi. Ancak büyüme görünümüne yönelik risklerin devam ettiğine dikkat çekildi.
"YÜKSELİŞ VE DÜŞÜŞ SENARYOLARI"
CI, kredi notunun gelecekte daha da artması için mali ve parasal politikaların koordinasyonunun iyileştirilmesi ve enflasyonun hızlı düşüş göstermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca döviz rezervlerinin artırılması ve kısa vadeli dış borçların daha güçlü bir şekilde karşılanması durumunda kredi notunun yeniden yükselebileceği belirtildi.
Ancak kuruluş, yatırımcı güveninin zayıflaması, alışılmadık ekonomik politikalara dönüş veya döviz kurunda ciddi bir bozulma gibi durumlarda kredi notunun düşürülebileceği uyarısını yaptı. CI, "Büyük ölçekli ekonomik şoklar veya borç yükünün artması, görünümün ve kredi notunun olumsuz yönde revize edilmesine neden olabilir" açıklamasında bulundu.