Deutsche Bank, asgari ücret tahmini yayınladı

Almanya'nın en büyük finans kuruluşu Deutsche Bank, Türkiye ekonomisine dair iki ayrı rapor hazırladı.

Deutsche Bank Ekonomisti Yiğit Onay ve Stratejist Christian Wietoska'nın Türkiye'de gerçekleştirdiği görüşmeler sonrası kaleme alınan notlarda, ekonomi politikası, enflasyon ve asgari ücret zammına dair öngörüler yer aldı.

Notlarda, Türkiye'de iç talebin beklenenden daha güçlü seyrettiği ve bu durumun Orta Vadeli Program'da belirtilen enflasyon düşüşü tahminleri üzerindeki güveni sarsabileceği vurgulandı. Türkiye'deki yetkililerin dezenflasyon konusundaki güveninin sürdüğü, ancak enflasyon görünümünde temkinli bir iyimserlik içinde olduğu ifade edildi.

FAİZ İNDİRİMİNE DAİR TAHMİNLER

Deutsche Bank, Merkez Bankası'nın faiz indirimine dair öngörülerini de güncelledi. Önceki tahminlerin aksine, faiz indirimlerinin kasım ayında değil, Ocak 2025'te başlayacağını belirten Onay ve Wietoska, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yüzde 47,5'e çekmek için 250 baz puanlık bir indirimle başlamasını beklediklerini kaydetti. 2025 için enflasyon tahmini ise yüzde 23,2'den yüzde 25'e yükseltildi.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞ TAHMİNLERİ

Notta, 2025 yılı için asgari ücret artışıyla ilgili beklentilere de yer verildi. Genel beklentinin asgari ücrette yüzde 25-30 arasında bir artış olacağı belirtildi. Analistler, bazı sektörlerde asgari ücret dışındaki ücret artışlarının yüzde 30'un üzerinde olabileceğini, ancak azalan kâr marjlarının birçok şirketin yüzde 30’un üzerinde zam yapmasını engelleyebileceğini ifade etti. Bu doğrultuda, yılbaşında yapılacak ilk ücret artışının yüzde 20 civarında olabileceği öngörüldü.

ASGARİ ÜCRET HESAPLAMALARI

Mevcut asgari ücret 17,002 lira iken, Deutsche Bank'ın tahminleri doğrultusunda, yüzde 25'lik bir zam ile asgari ücret 2025 yılında 21,252 lira, yüzde 30 zam yapılması durumunda ise 22,102 lira olacak. 2024 yılında da temmuzda ara zam yapılmasının planlanmadığı ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri