Doğalgaza zam gelecek mi? Bakan Bayraktar’dan önemli açıklamalar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Habertürk ekranlarında katıldığı canlı yayında doğalgaz zammı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, enerji fiyatlarının enflasyona etkisinin farkında olduklarını belirterek, "Bu süreci mümkün olduğu kadar zamsız götürmek istiyoruz" dedi.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji üretiminde önemli bir adım daha atıldığını duyurarak, "Yüzer Üretim Platformu artık Türkiye'ye geldi. Bu, petrol ve doğalgaz aramacılığımızın eksik kalan son parçasıydı" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin, kendi imkanlarıyla hem karada hem denizde petrol ve doğalgaz aramaları gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, Akdeniz ve Karadeniz’de yapılan aramalardan başarılı sonuçlar alındığını kaydetti.

KARADENİZ’DE GAZ ÜRETİMİ ARTACAK

Bayraktar, Karadeniz'deki gaz keşfinden sonra üretimin devam ettiğini ve şu anda 6 milyon metreküp gaz üretimi yapıldığını açıkladı. Bu miktarın 2 milyon 600 bin konutun doğalgaz ihtiyacını karşıladığını belirten Bakan, hedeflerinin üretimi 10 milyon metreküpe çıkararak 2025'in ilk çeyreğinde 4 milyon konutun gaz ihtiyacını karşılamak olduğunu söyledi.

KARADENİZ’DE PETROL KAYNAĞI İDDİASI

Bakan Bayraktar, Karadeniz’de sadece doğalgaz değil, petrol kaynaklarının da olabileceğine inandıklarını dile getirdi. Yeni sondajlarla bu hedefe ulaşmayı planladıklarını ifade eden Bayraktar, Karadeniz’de yapılacak keşif çalışmalarının önümüzdeki yıllarda hız kazanacağını belirtti.

ENERJİ FATURALARINDA DEVLET DESTEĞİ DEVAM EDECEK

Enerji maliyetlerinin yüksek olduğu bir dönemde vatandaşların faturalarına yönelik devlet desteklerinin devam edeceğini açıklayan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz faturalarının yüzde 60'ının devlet tarafından karşılandığını belirtti. Bu desteğin, imkanlar doğrultusunda önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini söyledi.

FATURALANDIRMADA YENİ MODEL: TÜKETİM ESASLI DESTEK

Bakan Bayraktar, enerji tüketimi konusunda yeni bir faturalandırma modeline geçileceğini duyurdu. Yüksek tüketim grubuna giren abonelerin, destekten muaf tutulacağı bir sistem üzerinde çalışıldığını ifade eden Bakan, "Tüketim seviyesi belirli bir düzeyin üzerine çıkan grupların, maliyetlerine katlanmasını hedefliyoruz" dedi. Bu yeni modelin 2025 yılında uygulanması planlanıyor.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALTILMASI HEDEFİ

Türkiye’nin enerji ithalatı nedeniyle ekonomik kırılganlık yaşadığını belirten Bayraktar, dışa bağımlılığı azaltmak için yerli üretime ağırlık verildiğini söyledi. Gabar’da yapılan petrol aramaları ve Karadeniz’deki gaz üretimi sayesinde enerji ithalatının azalacağını ve bu durumun cari açığı kapatmaya katkı sağlayacağını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri