Emekli kök maaşlarında yeni formül! Gözle bu düzenlemede

En düşük emekli maaşı yılın ilk 6 ayı için 10 bin TL olurken, 6 aylık enflasyon oranlarının kesinlikle kazanmasının ardından temmuz ayındaki artış merak ediliyor. Peki, Temmuz 2024 emekli zammı ne olacak? En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? SSK ve BAĞ-KUR emeklisine ne kadar zam gelecek? İşte detaylar...

Emeklinin gözü kulağı temmuz ayında alacağı maaş için yapılacak çalışmalara çevrildi. Milyonlarca emekli, Kurban Bayramı öncesi 3 bin TL bayram ikramiyesi alsa da sevinemedi. En düşük emekli maaşının 10 bin TL olduğu ülkemizde, geçim sıkıntısı yaşayan emeklilerin gözü temmuz ayında kök maaşlarına gelecek olan zam ve olası seyyanen iyileştirmede.

Ocak döneminde SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi için emekli zammı yüzde 49,25 olarak belirlendi. En düşük emekli maaşı yılın ilk 6 ayı için 10 bin TL olurken, 6 aylık enflasyon oranlarının kesinlikle kazanmasının ardından, temmuz ayındaki artış için de nihai karar verilecek.

EMEKLİNİN KAFASI KARIŞIK

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi 16 milyondan fazla vatandaş, 3 Temmuz'da açıklanacak olan enflasyon rakamlarını bekliyor. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla emeklilerin maaş oranlarındaki artış da netleşmiş olacak. Ancak emeklilerin kafasını karıştıran kök maaş ve net maaş oranı ne olacak?

KÖK MAAŞ İÇİN O FORMÜL MASADA

Kök maaşı, en düşük emekli maaşı altındaki emeklilerin sıfır zam almalarını önlemek için seyyanen zam formülü masada bulunuyor. Eğer bu formül devreye girerse kök aylıklar, belli bir seviyeye çıkartılıp ardından temmuz artışı yapılabilecek.

Hükümet, 2024 yılını "Emekli yılı" ilan edip bir dizi düzenlemelere imza atmıştı. Bunlar arasında ulaşımda, iletişimde, kargoda emeklilere indirimler sağlanmıştı.

Ocak ayında yüzde 49,25 ile eşit zam alan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerinin şimdi gözü temmuz ayında yapılacak iyileştirmelere çevrildi. İkramiyelere yapılan yüzde 50 artış ve promosyonda taban ödemelerin 12 bin liraya kadar çıkartılmasından sonra, emekliler için yeni destek paketinin de hazırlıkları sürüyor.

EMEKLİYE ZAM ORANI NE KADAR OLACAK?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına her 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar artış yapılıyor. Böylece maaşların enflasyon karşısında erimesinin önlenmesi amaçlanıyor. 3 Temmuz'da enflasyon oranının açıklanmasıyla emeklilerin alacağı maaşlar da netleşmiş olacak. Temmuz ayında da SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 25-30 arasında oluşması beklenen 6 aylık enflasyon kadar artış alacak. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme artışının üzerine enflasyon farkı alıyor.

TABAN MAAŞ ARTMAZSA NE OLACAK?

Emeklilerin taban maaşı ocak ayında 7.500 TL'den 10 bin TL'ye çıkartılmıştı. Bu zam döneminde taban maaşın yeniden belirlenmesi de gündemdeki yerini korurken; emeklinin beklentisi en düşük 13-15 bin lira arasında bir taban maaş. Eğer taban maaş artmaz ise sıfır zam tehlikesi de ortaya çıkıyor. Gündemdeki taleplerden birisi de kök aylıklara seyyanen zam yapılması. Türkiye Emekliler Derneği, 15 bin TL'lik seyyanen artış talebini açıklamıştı.

Burada ortaya çıkan formüllerden birisi de kök aylıkların taban maaşa eşitlenmesi. Yani önce 10 bin liraya tamamlanana kadar seyyanen artış yapılması ardından enflasyon artışının eklenmesi yönünde. Bu gerçekleştiği zaman çok düşük kalan kök aylıklar 10 bin TL'ye çıkmış olacak ve bundan sonraki tüm artışlar bu rakam üzerinden yapılacak.

TBMM NE ZAMAN TATİLE GİRİYOR?

3 Temmuz'da açıklanacak olan haziran ayı enflasyon rakamları sonrası emekli maaşları netleşecek. Taban maaş artışı ve refah payı gibi tedbirlerin uygulanabilmesi için TBMM'de yasal düzenleme gerekiyor.

Anayasa’nın 93’üncü, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 5’inci maddesine göre TBMM, 1 Temmuz günü tatile girer. Ancak konuların görüşmeleri uzaması durumunda tatil tarihi ileri bir zamana ertelenebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri