Emekliler, enflasyona karşı maaşlara zam talep ediyor!

Son beş ayda emekli aylıklarının satın alma gücünde görülen yüzde 22,33'lük düşüş, emekliler arasında ciddi endişelere yol açtı. Temmuz ayında en az yüzde 25 zam talebi, emeklilerin geçim mücadelesini sürdürebilmesi için önemli bir beklenti olarak öne çıkıyor.

Emekliler, Temmuz'da maaşlarına en az 12 bin lira seviyesinde bir zam yapılmasını bekliyor. Sözcü'de yer alan habere göre tasarruf politikaları çerçevesinde sınırlı zamlarla yetinme ihtimali, emekliler arasında büyüyen bir endişe kaynağı olarak beliriyor. Ocak ayında 20 bin liraya yükseltilen emekli maaşları, alım gücündeki düşüşle mayıs sonunda 3 bin 651 lira kayıp yaşayacak.

TÜİK'in ocak-nisan dönemi verilerine göre tüketici fiyat endeksi yüzde 18,72 artarken Merkez Bankası'nın anketine göre bu ay için beklenen artış oranı yüzde 3,04. Emekliler, bu yüksek enflasyon ortamında maaşlarının satın alma gücünün yüzde 22,33 oranında düşmesiyle karşı karşıya kaldı. En düşük emekli aylığı 10 bin liraya çıkarıldığında, bugünkü alım gücü 8 bin 175 liraya geriledi.

Temmuzda yapılacak zamda, en düşük emekli aylığının enflasyon karşısında yüzde 25 zamla 12 bin 500 liranın üzerine çıkarılması gerekiyor. Ancak, bu zam beklentisinin gerçekleşmemesi halinde gelir dağılımı uçurumunun daha da artması bekleniyor. En düşük memur emeklisinin alım gücü de 12 bin 920 liradan 10 bin 562 liraya düşecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri