Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilik yaşı yükselecek mi?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in emeklilik sistemiyle ilgili yaptığı açıklamalar, kamuoyunda "Emeklilik sistemi değişiyor mu? Emeklilik yaşı yükselecek mi?" sorularını gündeme getirdi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sistemi üzerine yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerdeki emeklilik uygulamalarını örnek gösterdi. Güler, "Gelişmiş ülkelerde emeklilik sistemi üç ana başlıkta toplanır: ödenen prim miktarı, prim ödeme süresi ve yaş. Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde 40'lı, 45'li ve 50'li yaşlarda emeklilik mümkün değildir. Avrupa'da emeklilik yaşı genellikle 65, 67, hatta bazı ülkelerde 70'tir. Bu durum, sürdürülebilir bir emeklilik sistemi açısından büyük önem taşır" ifadelerini kullandı.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR EMEKLİLİK SİSTEMİ İNŞA ETMELİYİZ”

Güler, Türkiye'deki mevcut emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği üzerine de değerlendirmelerde bulundu. "Dünya ortalamasında 3 ila 4 çalışana karşılık bir emekli varken, Türkiye'de bu oran 2 çalışana 1 emekli seviyesindedir. Bu durumda, daha adil, dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi inşa etmemiz gerekiyor" diyen Güler, vatandaşların bu yeni sistemde kendi tercihleri doğrultusunda emekli maaşlarına kavuşmaları gerektiğini vurguladı.

EMEKLİLİK YAŞI YÜKSELECEK Mİ?

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuya dair yaptığı değerlendirmelerde, Türkiye'nin genç nüfus popülasyonunda gerileme yaşandığını ve insan ömrünün uzadığını belirtti. Yılmaz, "Sosyal güvenlik, yalnızca emeklilikle sınırlı değildir; sağlık ve sosyal destekler gibi birçok alanı da kapsar. Ancak, emeklilik yaşında bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Emeklilik yaşı 65 olarak devam edecektir" dedi. Yılmaz'ın açıklamaları, emeklilik yaşının yakın zamanda değişmeyeceği yönünde bir izlenim yaratıyor(HABER7)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri