Emekliye ek zam yürürlükte, yurt dışı çıkış harcı arttı!

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ile emeklilere müjdeli haber geldi. Bu düzenleme kapsamında, en düşük emekli maaşı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseltildi. İşte detaylar…

Kanun, sendikalı memurlara toplu sözleşme ikramiyesi olarak 641 TL ödeme yapılmasını da öngörüyor. Bu ödeme, her ay memurların maaşlarına ek olarak yapılacak ve sendikalı memurların hakları korunmuş olacak.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI ARTIRILDI

Yurt dışı çıkış harcı, yeni düzenleme ile birlikte 500 TL'ye çıkarıldı. Bu tutar, her yıl değerleme oranına göre zamlanacak ve böylece yurt dışına çıkan vatandaşlar için ek bir maliyet oluşturacak.

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ DÜZENLEMESİ

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan vatandaşların, emekli veya yaşlılık maaşı almasının ardından aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeleri halinde, devletin işverenlere sağladığı 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi kesilecek.

Kısa vadeli sigorta kolları prim oranları yüzde 2,25 olarak belirlendi. Oranı indirip yükseltme yetkisi ise Cumhurbaşkanına verildi. Bu değişiklikle sigorta işlemlerinde esneklik sağlanması hedefleniyor.

KAYIT DIŞI EKONOMİ İLE MÜCADELE

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, kayıt dışı ekonomiyle mücadele alanı genişletildi. Özel usulsüzlük cezası artışa gidilerek, vergi ziyanına sebep olunması halinde cezalar yüzde 50 artırılacak. Aynı vergi türü ve dönemine ilişkin daha sonra yapılacak tarhiyatlar nedeniyle kesilecek vergi cezalarına da aynı usul uygulanacak.

BAŞKASINA AİT POS CİHAZI KULLANIMINA CEZA

Başkasına ait POS cihazı kullanımı, başkasına ait IBAN'ı kullanma gibi durumlarda özel usulsüzlük cezasının 3 katı uygulanacak. Ancak bu tutar 20 milyon lirayı aşamayacak. Bu düzenlemeyle, usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) İSTİSNASI VE İNDİRİMİ

Ticari olmayan faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına, yat limanlarında verilen kiralama ve bakım hizmetlerinde KDV istisnası ve indirimi kaldırıldı. Ancak, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il için yapılan bağışlar KDV istisnası kapsamına alındı.

KURUMLAR VERGİSİ DEĞİŞİKLİKLERİ

Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, yıllık hasılatı 750 milyonu geçen çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube ve iştirakleri asgari yüzde 15 oranında kurumlar vergisine tabi tutulacak. Ayrıca, bazı yatırım ve hizmet projelerinde yer alan kurumların kazançları üzerinden yüzde 30 oranında kurumlar vergisi hesaplanacak.

EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri