Emlak sektörünün umudu Kasım'a kaldı

Haber Global’den Sibel Gülersöyler’in haberine göre, Türkiye genelinde konut satışlarına dair tablo Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konut Satış İstatistikleri raporunda görüldü. Rapora göre konut satışları artmaya devam etse de sektör temsilcileri bu artışı yetersiz buluyor.

Emlak piyasasının umutları ve beklentileri Kasım ayı sonrası döneme odaklanmış durumda. Uzmanlar, yılın son çeyreğinde konut kredi faizlerindeki düşüşle birlikte satışlarda önemli bir artış yaşanacağı görüşünde.

TÜİK’in Ağustos 2024 Konut Satış İstatistikleri ve Merkez Bankası'nın açıkladığı 'Konut Fiyat Endeksi' sonuçları, Türkiye genelinde konut satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155'e ulaştığını gösterdi. Nüfus artışının etkisiyle özellikle nitelikli konut ihtiyacının da arttığı belirtiliyor. Örneğin, İstanbul'da niteliksiz yapı stoğu olarak değerlendirilebilecek yaklaşık 3,8 milyon yapı bulunuyor.

Konutder Başkanı Ramadan Kumova konuyla ilgili olarak, "Ağustos’taki yüzde 9,9’luk artış yıl sonu tahminlerimiz açısından olumlu bir gösterge oldu" dedi. Kumova, ülke genelinde 700 bin sıfır konutun satılması gerektiğini belirtirken, mevcut kredi koşullarından dolayı satışların 380 bin seviyesinde olduğunu ifade etti. Üreticilerin maliyetleri üstlenerek satışlarına devam ettiklerini ancak bunun sürdürülebilir olmadığını da vurguladı.

KONUT SEKTÖRÜNDE YÜKSELİŞ YILI OLACAK

Ramadan Kumova, konut kredi faiz oranlarının yakın gelecekte düşmesiyle birlikte konut talebinde hızlı bir artış beklediklerini ve Kasım 2024'ten itibaren faizlerde düşüş öngördüklerini ifade etti. Ayrıca, konut satışlarının ivme kazanmasıyla birlikte, sektörün 2025 yılında toparlanma sürecine gireceğini düşündüklerini söyledi.

NAKİT PARASI OLANLAR İÇİN FIRSAT DÖNEMİ

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Hakan Şişik, şu an nakit parası olan yatırımcıların ve konut ihtiyacı olanların konut sektörüne yöneldiğini belirtti. Şişik, tüketicileri iki gruba ayırarak, birincisinin barınma ihtiyacı olan ve kirada oturmak yerine kendi evine sahip olmak isteyenler, ikincisinin ise yatırım amacıyla konut almak isteyenler olduğunu söyledi. Şu anda faiz oranlarının yüzde 3’ün üzerinde seyretmesinin kredili konut satışları açısından olumsuz bir dönem yarattığını, ancak nakit parası olanlar için fırsatların mevcut olduğunu dile getirdi.

SON ÇEYREĞE DİKKAT

Hakan Şişik, son çeyrekte nakit parası olanlara çeşitli indirimler yapıldığını ve faizlerin bir süre sonra düşmesiyle konut fiyatlarının yükseleceğinin artık herkesçe bilindiğini belirtti. Bu nedenle insanların mevcut fırsat dönemini değerlendirmek istediğini ifade etti. Ayrıca, markalı konut projeleri tarafından sunulan kampanyaların da göz ardı edilmemesi gerektiğini ve konut satışlarındaki bu hareketliliğin devam edeceğini düşündüğünü söyledi.

ARSA SATIŞLARI DA ARTIŞTA

Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, son dönemde arsa satışlarında artış gözlemlediklerini belirtti. Şimşek, bu durumun, konut sahibi olamayan kişilerin satın aldıkları arsalarda kendi yapılarını inşa etmeye yöneldiklerini gösterdiğini ifade etti. Ayrıca çelik yapıların da deprem dayanıklılığı, hızlı inşası ve sürdürülebilirlik gibi avantajları nedeniyle cazip hale geldiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri