Euro tüm zamanların rekorunu kırdı: 37 TL'yi geçti!

Türk lirası karşısında avro ve doların değer kazanmaya devam etmesi, piyasalarda tedirginliğe yol açıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin ardından dolar ve avroda gözlenen yükseliş eğilimi, avro/TL’nin 37 lirayı aşarak yeni bir rekor kırmasıyla dikkat çekti.

Güne yükselişle başlayan avro/TL, kısa sürede 37 liranın üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar/TL kuru ise 33,55 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Dolar endeksi de şu sıralarda önceki kapanışa göre hafif bir artışla 102,6 seviyesinde bulunuyor. Bu gelişmeler, TL'nin yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybının sürdüğünü gösteriyor.

ABD EKONOMİSİ VE FED KARARLARI GÜNDEMDE

Piyasalarda dikkatler, ABD'den gelen ekonomik verilere çevrildi. Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) temmuz ayında beklentilerin altında kalması, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi yapma olasılığını artırdı. Analistler, ABD’de iş gücü piyasasında görülen yavaşlamanın da Fed’in daha fazla faiz indirimi yapmasını destekleyebileceğini belirtiyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, Fed'in gelecek ay 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapma ihtimalini güçlü tutarken, yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık bir indirim olacağı öngörülüyor. Bu durum, küresel para birimleri arasında doların hareketliliğini artırırken, Türkiye gibi gelişen piyasa ekonomilerinde dalgalanmalara neden oluyor.

AVRO BÖLGESİ VE ABD VERİLERİ YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Bugün, Avro Bölgesi’nde büyüme ve sanayi üretimi verileri ile ABD’de enflasyon verileri, piyasalarda mercek altına alınmış durumda. Özellikle ABD enflasyon verilerinin, varlık fiyatlarında dalgalanmayı tetiklemesi bekleniyor. Analistler, dolar endeksinde 103 seviyesinin direnç, 102 seviyesinin ise destek olarak kritik bir rol oynadığını belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri