Kılınç'a göre, Türk bankaları dış finansmana erişimde iyileşme kaydediyor. Özellikle 2023 Mayıs'taki genel seçimlerin ardından Türk bankalarının dış finansmana erişiminde önemli bir artış gözlendi. Bu durum, dış finansman risklerini azalttı.
Türk bankalarının dış finansmana erişiminde çeşitli enstrümanlara başvurduğunu belirten Kılınç, özellikle eurobond ihracına başladıklarını kaydetti. Bu süreçte yatırımcıların yeniden Türk bankalarına ilgi gösterdiği ve büyük bankaların yanı sıra piyasada daha küçük bankaların da bu trendi takip ettiği ifade edildi. Son bir yılda bankaların sermaye benzeri ihracının yaklaşık 4,6 milyar dolar olduğu belirtildi.
Ancak Kılınç, Türk bankalarının dış finansmana erişimindeki iyileşmeye rağmen, hâlâ yabancı para mevduatının yüksek seviyede olmasının önemli olduğunu belirtti. Özellikle Kur Korumalı Mevduat politikasının bu durumu etkilediğini ifade etti.
KUR KORUMALI MEVDUAT VE RİSKLER
Kılınç, Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışların devam ettiğini ancak bu çıkışların TL yerine yabancı para talebine yol açması durumunda risk oluşturabileceğini belirtti. Bu durumun, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının politikalarını etkilediğini vurguladı.
OLUMLU GELİŞMELER VE BEKLENTİLER
Ekonomik büyümenin ilk çeyrekte yüksek seyrettiğini belirten Ahmet Emre Kılınç, Türkiye'deki ekonomik büyümenin olumlu bir ivme gösterdiğini söyledi. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 büyümesinin beklendiğini ifade eden Kılınç, güçlü ilk çeyrek büyümesinin bu tahmini yukarı çekebileceğini dile getirdi.