Erich Arispe Morales, Türkiye’deki son genel seçimlerin ardından uygulanan yeni ekonomi politikalarının ülkenin kredi notunun iyileşmesinde etkili olduğunu belirtti. Bu politika değişikliklerinin, uluslararası rezervlerdeki artış ve kur korumalı mevduat gibi faktörlerle desteklendiğini ifade etti.
SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM EDECEK
Morales, Türkiye’nin sıkı para politikasını sürdüreceğine ilişkin güvenlerinin arttığını belirtti. 2023'teki yüzde 5 seviyesindeki bütçe açığının 2024'te yüzde 3’e konsolide edileceğine inandıklarını ifade eden Morales, Türkiye’nin en büyük ekonomik zorluğunun hâlâ enflasyon olduğunu vurguladı. Türkiye’de enflasyonun sürdürülebilir bir düzeye çekilmesi gerektiğini belirten Morales, bu sürecin para politikasında disiplinin korunmasını gerektirdiğini söyledi.
2025'TE NET İHRACAT DESTEKLİ BÜYÜME BEKLENTİSİ
Türkiye’deki enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 43, gelecek yıl sonunda ise yüzde 21 seviyelerine gerilemesini beklediklerini açıklayan Morales, enflasyon beklentilerinin iyileşmesinin zaman alacağını belirtti. Ayrıca, 2025 yılına kadar Türkiye ekonomisinin net ihracat odaklı bir büyüme modeline geçiş yapacağını öngördü. Morales, bu büyüme modelinin iç talep yerine daha çok dış faktörlerle destekleneceğini ve Türkiye ekonomisinin bu dengeyi 2025 yılına kadar sürdüreceğini kaydetti.
PARA POLİTİKASINDA KADEMELİ GEVŞEME BEKLENTİSİ
Morales, enflasyonun 2025 yılı sonunda yüzde 21 seviyesine gerileyeceğini öngördüklerini ve bu durumun para politikasında kademeli bir gevşemeyi gerektireceğini belirtti. Ancak para politikasının sıkı kalmaya devam etmesinin önemine dikkat çeken Morales, enflasyonun düşüş sürecinde para politikasının etkisinin büyük olduğunu vurguladı.
2025'TE DÜŞÜK BÜYÜME, DENGELENME SÜRECİ DEVAM EDECEK
Fitch Ratings’in Türkiye ekonomisi için büyüme beklentileri de düşük seviyelerde. 2023'te yüzde 3,5, 2025'te ise yüzde 2,8 oranında büyüme öngördüklerini belirten Morales, bu düşük büyüme döneminin enflasyon beklentilerinin yeniden dengelenme sürecini destekleyeceğini ifade etti.