ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Üniversiteye hazırlık sürecinde ek kaynaklara harcanan ücretler ailelerin bütçesini zorluyor. Ankara'nın Kızılay semtindeki kitapçılardan aldığımız bilgilere göre, öğrencilerin ek kitap masrafları yıllık 18 bin TL'yi buluyor.
Türkiye'deki öğrenciler, derslere ek olarak aldıkları kaynaklar nedeniyle ciddi bir maddi yük altına giriyor. 2024-2025 eğitim yılı için Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavlarına hazırlanan öğrenciler, her ders için ek kaynak satın almak zorunda kalıyor. Matematik, Türkçe, geometri, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih, felsefe ve din kültürü dersleri için alınan ek kaynaklar, aileler için önemli bir mali yük oluşturuyor.
HER DERS İÇİN EK KAYNAK ALINIYOR
Ankara'nın Kızılay semtindeki Olgunlar Caddesi'nde bulunan kitapçılardan alınan bilgilere göre, her dersten bir ek kaynak almak isteyen bir öğrencinin harcadığı ortalama tutar bin 500 TL'yi buluyor. Öğrencilerin her dersten her ay bir kitap bitirmesi durumunda, yıllık toplam maliyet 18 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.
"HARCAMALAR TALEBE GÖRE ARTIYOR"
Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, Milli Eğitim Bakanlığının kaynak kitaplarla ilgili düzenlemesine dikkati çekerek, "Bakanlık, ders kitapları haricinde kaynak kitaplarla ders yapılmayacağını açıkladı. Veliler bu nedenle kaynak kitap almak zorunda değil. Sınav odaklı eğitim sistemi devam ettiği sürece, dershaneler ve kullanılan test kitaplarının fiyatları düşmeyecektir. Bu sistem sona erdiğinde bu sorundan kurtulabiliriz. Çünkü bu bir arz talep meselesidir. Sınav odaklı eğitim sistemi sona ermeli." dedi.