TZOB Genel Başkanı Bayraktar’ın açıklamasına göre, eylül ayında üretici ile market fiyatları arasındaki en büyük fark havuçta yaşandı. Üreticide 7,50 TL olan havuç, markette 26,18 TL'ye satıldı. Havuçtaki yüzde 249'luk fiyat farkını limon yüzde 219,8, kuru kayısı yüzde 212,9, kuru soğan yüzde 212,2 ve patates yüzde 205,6 fark ile takip etti. Limon, kuru kayısı, kuru soğan ve patates de marketlerde üretici fiyatlarının üç katına satıldı.
FİYATI EN ÇOK ARTAN VE DÜŞEN ÜRÜNLER
Eylül ayında market fiyatlarındaki değişikliklere değinen Bayraktar, 23 üründe fiyat artışı, 13 üründe ise fiyat düşüşü yaşandığını söyledi. Marketlerde fiyatı en çok artan ürün yüzde 32,7 ile kuru incir olurken, limon yüzde 30 ile en fazla fiyat düşüşü görülen ürün oldu. Yeşil fasulye, sivri biber ve yumurta gibi ürünlerde de fiyat artışları dikkat çekti.
Üretici fiyatlarındaki değişimlere de değinen Bayraktar, 28 ürün arasında 12’sinde fiyat artışı, 13’ünde ise fiyat düşüşü yaşandığını belirtti. Üreticide en fazla fiyat düşüşü yüzde 24,3 ile yeşil soğanda, en fazla artış ise yüzde 48,6 ile kabakta görüldü.
PATATES VE SOĞAN ÜRETİCİLERİNİN ZOR DURUMDA
Bayraktar, kışlık patates hasadının başladığını ve patates üretiminin bu yıl yüzde 14 artarak 6,5 milyon tona ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Ancak artan maliyetler nedeniyle üreticilerin borçlarını ödeyememe korkusu yaşadığını belirtti. Patatesin üretici fiyatı 4,7 TL'ye kadar düşerken, marketlerde bu fiyatın üç katına satıldığını vurgulayan Bayraktar, benzer bir durumun kuru soğanda da yaşandığını dile getirdi.
Bayraktar, soğan ve patates üreticilerinin fiyatlardaki düşüşten endişe ettiğini belirterek, ihracatın genişletilmesi ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girerek üreticilere destek sağlaması gerektiğini vurguladı.