İhbar Tazminatı Nedir? İhbar tazminatı nasıl alınır?

İşçilerin internette en çok arattığı başlıklardan biri de ihbar tazminatı. İhbar tazminatı nasıl alınır, nasıl hesaplanır haberimizde yer verdik.

Çeşitli sebepler işçinin iş akdine son verilirse işçiye tanınan bazı haklar bulunuyor. Bu haklardan biri de ihbar tazminatı. İhbar tazminatı, esasen işverenin çalışanın iş protokolünü tek taraflı olarak feshi sonrasında işçinin lehine ortaya çıkabilen haklardan birisidir. Bir nevi tazminat da denebilir.

İHBAR TAZMİNATI NEDİR?

4857 sayılı olan iş kanununun 17. maddesine uyarınca iş protokolü feshedilmiş olan bir çalışan iş protokolü sona ermeden önce işvereni tarafından bilgilendirilmelidir. Yazılı biçimde yapılacak bilgilendirmenin aksi bir durum sergilenirse işçiye ihbar tazminatı ödeme zorunluluğu ortaya çıkar. Buna ihbar tazminatı deniyor. İşçinin olumsuz olan davranışları, performansı ya da haklı fesih gibi sebeplerde bu yöntem izlenmez. Buna karşılık şayet deneme süresi içerisindeki bir çalışanın iş protokolü işvereni tarafından sonlandırılıyor ise, işveren tarafın herhangi bir ihbar tazminatını ödeme yükümlülüğü bulunmuyor. En önemli noktalardan biri de iş protokolü işçi tarafından haklı sebeplere dayandırılıp feshedilmesi durumunda da ihbar tazminatı hakkı bulunabiliyor. Fakat haksız bir sebepten dolayı protokolünü feshediyor ise işveren tarafın ihbar tazminatı olabilmektedir.

İHBAR TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

İhbar tazminatının hesaplanması sırasında işçinin en son almış olduğu brüt ücret miktarı hesaba katılır. Bahsedilen brüt ücret haftalık şekilde hesaplanır ve çalışılan süreye dek hesaplanır. Bu çıkan sonuçtan da gelir ve damga vergisi kesilerek alınacak ücret belirlenir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri