Kredi kartlarına taksit ve limit sınırlaması mı geliyor?

Türkiye'de artan enflasyon ve harcamalardaki artışı kontrol altına almak amacıyla, Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemeler gündeme geldi. Bu kapsamda, kredi kartı limitleri ve taksit seçenekleri üzerinde sınırlamalar yapılması planlanıyor.

Kredi kartı limitlerinin, kişilerin aylık gelirinin dört katını aşamaması yönünde mevcut bir düzenleme bulunmakta, ancak bazı bankalar bu kurala uymayabiliyor ve müşterilere gelirlerinin çok üzerinde limitler sunulabiliyor. Bu durum, enflasyonla mücadele çabalarını olumsuz etkileyebiliyor.

OVP'de yapılan açıklamalara göre, kredi kartı limitlerinin gelirle uyumunun artırılacağı ve bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Risk Merkezi veri setlerinin entegre edileceği belirtilmişti.

TAKSİT VE LİMİT SINIRLAMALARI BEKLENİYOR

Milliyet gazetesine konuşan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kredi kartlarına yönelik taksit ve limit sınırlamalarının yakın bir zamanda yürürlüğe girmesini beklediğini ifade etti. Bayram, "Kredi kartı limitlerine ve taksit seçeneklerine yönelik düzenlemeler yapılabilir. Özellikle aşırı ısınan ekonomiler ve yüksek enflasyon ortamlarında bu tür önlemler alınabiliyor. Kişilerin gerçek gelirinin dikkate alınarak limitlerin belirlenmesi önemli. Daha önce bazı sektörlerde taksit sınırlamaları gördük. Tatil sezonunun ardından hizmet sektöründe büyük bir sınırlama beklenmese de, enflasyon hedeflerine ulaşmak amacıyla yıl sonuna kadar yeni düzenlemeler gelebilir." dedi.

YASAL TAKİBE DÜŞENLERİN SAYISI ARTIŞ GÖSTERDİ

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin verilerine göre, bu yılın ilk dört ayında kredi kartı borçları nedeniyle yasal takibe düşenlerin sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artış yaşandı. Bireysel kredi borçları nedeniyle yasal takibe alınanların sayısı ise yüzde 32,5 oranında arttı. Ocak-Nisan 2024 döneminde, bireysel kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınanların sayısı, yüzde 42,5 artışla 602 bin 107'ye yükseldi.

Merkez Bankası'nın uyguladığı yeni politikaların ardından, enflasyon oranında baz etkisiyle düşüş gözlemlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 2024 Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 51,97 olarak ölçüldü. Aylık bazda ise enflasyon artışı yüzde 2,47 olarak açıklandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri