Küresel ekonomide son durum: Satış baskısı tüm dünyayı sardı!

Küresel piyasalar, artan jeopolitik riskler ve ABD borsalarında teknoloji hisseleriyle başlayan satış baskısının dünya geneline yayılmasıyla negatif bir seyir izliyor. Merkez bankalarının şahin politikalarının sona yaklaşması ve ABD seçimlerinin sonuçlarının oluşturacağı olası belirsizlikler risk iştahını törpülemeye devam ediyor.

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeniden alevlenebileceği endişesiyle teknoloji hisselerinde başlayan satış baskısı piyasaların geneline yayılırken, ABD'de açıklanan makroekonomik veriler, ABD Merkez Bankasının (Fed) politika alanını rahatlattığı ifade ediliyor. İş gücü piyasalarının yavaş yavaş da olsa soğuduğunu gösteren veriler, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee'nin faiz oranının yakın zamanda düşürülmesi gerekebileceğine yönelik açıklamalarıyla birleşti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, yıl sonunda politika faizinin yüzde 4,50-4,75 bandında olacağına yönelik beklentiler yüzde 49'a çıkarak en güçlü ihtimal haline geldi. Bu durum, Fed'in 3 faiz indirimi yapmasının beklendiğini gösteriyor.

BİLANÇO SEZONU VE HİSSE HAREKETLİLİKLERİ

Bilanço sezonu hisse ve sektör bazlı oynaklığa neden olmaya devam ediyor. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company'nin (TSMC) ikinci çeyrek gelir ve karı, yapay zeka uygulamalarında kullanılan gelişmiş çiplere yönelik talebin artmasıyla beklentileri aştı. İyi gelen finansal sonuçlar sonrası TSMC'nin hisseleri yüzde 0,36 artarken, diğer çip şirketlerinin hisselerinde de toparlanma görüldü. Nvidia'nın hisseleri yüzde 2,8 ve Broadcom'un hisseleri yüzde 2,9 değer kazandı.

Tahvil piyasalarında oynaklık sınırlı kalmaya devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,20'de, dolar endeksi ise 104,2'de günü tamamladı. Altının ons fiyatı ise düşüş eğilimini üçüncü güne taşıyarak 2 bin 423 dolardan alıcı buluyor. Brent petrolün varili ise 83,7 dolardan satılıyor.

ABD VE AVRUPA BORSALARI

New York Borsası'nda Nasdaq endeksi yüzde 0,7, S&P 500 endeksi yüzde 0,78 ve Dow Jones endeksi yüzde 1,29 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni güne ise yükselişle başladı. Avrupa borsalarında karışık bir seyir izlenirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) üç temel politika faizini de sabit bıraktı. ECB Başkanı Christine Lagarde, bir sonraki faiz indiriminin zamanlaması konusunda net bir işaret vermezken, gelecekteki faiz kararlarının ekonomik verilerin gelişimine bağlı olacağını belirtti.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,43 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,21 yükselirken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,45 azaldı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni güne de karışık seyirle başladı.

ASYA PİYASALARI VE MAKROEKONOMİK VERİLER

Asya pay piyasalarında satış baskısı devam ederken, ABD ile Çin arasındaki olası gerilim tedirginlik yaratıyor. Japonya'da enflasyon yıllık bazda yüzde 2,8 ile beklentilerin altında kalırken, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) politika alanını daraltabileceği endişesiyle dolar/yen paritesi yeniden 158 seviyesine yaklaştı. Dolar/yen paritesi yüzde 0,3 artışla 157,8 seviyesinde işlem görüyor.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,3, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2 geriledi.

BORSA İSTANBUL VE TÜRKİYE PİYASALARI

Yurt içinde dün yatay seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,05 artışla 11.139,46 puandan kapanarak rekor kırdı. Dolar/TL kuru, dün yatay seyir izleyerek günü 33,0801'den tamamladı ve bugün 33,1160 seviyesinde işlem görüyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bugün Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.

PİYASALARDA BUGÜN TAKİP EDİLECEK VERİLER

  • 10.00: Türkiye, Mayıs ayı uluslararası yatırım pozisyonu
  • 11.00: Avro Bölgesi, Mayıs ayı cari işlemler dengesi
  • 14.30: Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri