Yüksek enflasyonun yol açtığı artan yaşam maliyetleri karşısında, müşteri sayısında gözle görülür bir azalma yaşayan restoran sektörü, yenilikçi bir döneme adım atmaya mecbur kaldı. Müşterilerini korumak ve yeni müşteriler çekmek isteyen işletmeler, menülerini yeniden düzenleyerek 'eko' yani 'ekonomik' etiketi altında, daha küçük porsiyonları daha uygun fiyatlara sunmaya başladı.
Yüksek enflasyonun etkisiyle daralan bütçeler, vatandaşları ve esnafı zor durumda bırakırken, restoran işletmecileri bu durumdan çıkış yolu aradı.
NTV'nin haberine göre, bazı restoranlar, mevcut ürünlerin gramajını düşürüp, "eko" etiketiyle daha hesaplı bir seçenek olarak sunarak bu soruna pratik bir çözüm getirdi. Örneğin, normalde iki şişle servis edilen patlıcan kebabı, tek şişle ve dolayısıyla daha uygun bir fiyatla sunulmaya başlandı.
'EKO' DÖNEMİ
İşletme sahipleri, ekonomik ürünlerle, küçük fiyatla küçük porsiyonlar sunduklarını söyledi.
Paket servisin maliyetinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken işletmeci, "Yarım porsiyon olarak uygulama verdiğimizde 3’te 2 ücret almak zorunda kalıyoruz. Bunun sebebi de yanında ikramlarımız oluyor. Paketle gönderim yaptığımızda kap maliyetlerimiz oluyor.
'EKONOMİK' MENÜ SEÇENEKLERİ
Ankara Ticaret Odası (ATO) Kafe, Restoran ve Lokanta Komite Başkanı Abdurrahman Işıksever, restoranların, beyti, ali nazik, Adana kebap, döner gibi popüler yemeklerde gramajı düşürüp fiyatları uygun hale getirdiklerini belirtti. Işıksever, "Eko beyti, eko iskender" gibi isimlendirmelerle restoranların bu ürünleri pazarlamaya devam ettiğini ifade etti.
Et fiyatlarının yükselişi hakkında da konuşan Işıksever, kırmızı et fiyatlarının yükselmesinin lokanta, restoran işletmecilerini zor duruma düşürdüğünü söyledi. Işıksever, "Ana malzememiz olan etin fiyatı arttıkça, doğal olarak sunulan yemeklerin fiyatları da artıyor. Ramazan menüleri dahil olmak üzere fiyat artışları kaçınılmaz. Et fiyatlarının bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor." dedi.
Işıksever, bu yeni 'eko' döneminin, restoranlar ve müşteriler arasında yeni bir dengenin kurulmasına yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.