Memurların fazla mesaisine dev artış

Merkezi yönetim bütçe kanunu teklifinde yer alan çalışmaya göre yeni yılda memurların fazla mesai ücreti yüzde 87 oranında artacak.

Memurların fazla çalışma mesai ücretleriyle ilgili önemli gelişme merkezi kanun bütçesinde yer aldı. Buna göre, memurların saat başı fazla çalışma ücreti 2024'te yüzde 87 oranında artış gösterecek.

Milliyet'te yer alan haberde, “Meclis’e sunulan bütçe kanunu teklifine göre memura yeni yılda mesai ücreti artışı yapılacak. Bu bir yıllık kümülatif bir artış olduğu için yüzde 87 oranında artış yapılacağı söylendi." ifadelerine yer verildi.

Devlet memurlarının mesaileri haricinde yaptığı çalışmalara ilişkin verilen tutar olan mesai ücreti, herkesi kapsayacak mı? EYT yasası kapsamında SGK’da çalışanlara bir ek mesai artışı yapılırken, merkezi kanun bütçesinde ise bütün memurlara ilişkin bir düzenleme yapılıyor.

GÖZLER YIL BAŞINDA

Uzmanların görüşüne göre, yapılacak yüzde 87’lik mesai zammının olumlu bir gelişme gösterdiği, asıl zammın ise sene başında yapılacağı belirtildi. Asıl zammın sene başında yapılmasıyla birlikte memurların yüzde 50’ye yakın bir zam alması bekleniyor.

Ekonomist Muhammet Bayram'ın açıklamalarına göre, memurlara yapılan zamlar her zaman enflasyonun üzerinde oldu.

Bayram açıklamasında konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

"Memurlarımıza sene başı itibarıyla enflasyon farkı + toplu sözleşme zammı farkı (bunu refah payı olarak da düşünebiliriz) + refah payı verilecek. Yani iki kere refah payı olacağını düşünebiliriz. Peki bunun sebebi ne? Haziran ayında yüzde 6 toplu sözleşme zammı verilmişti. 2024 yılı Ocak ayında toplu sözleşme farkı yüzde 15 olacak. Aradaki dokuz puanlık fark refah payı, yani toplu sözleşmeden kaynaklı bir artıştır."

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR MAAŞ ALACAK?

Memurlara sene sonu itibarıyla yüzde 50’ye varan bir artış yapılacağını vurgulayan Bayram, enflasyon farkının yüzde 40 seviyelerinde olmasına rağmen böyle bir artış olacağını söyledi.

En düşük memur ve memur emeklisi maaşları konusunda da değerlendirme yapan Muhammet Bayram, şunları kaydetti: "En düşük memur maaşı 33 bin TL seviyesine gelecek. En düşük memur emeklisinin maaşı ise şu an halihazırda 9 bin 876 TL olarak ödeniyor. O da 15 bin TL seviyesine yaklaşacaktır diye düşünüyorum.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri