Merkez Bankası beklenen kararı bugün açıklıyor: İşte tahminler!

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), 2024 yılının dokuzuncu faiz kararı için bugün toplanacak. Başkan Fatih Karahan liderliğindeki toplantının ardından, Merkez Bankası'nın saat 14.00’te faiz kararını açıklaması bekleniyor. Banka, mart ayından bu yana politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutuyor.

Ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu, Merkez Bankası'nın bu ay da faiz oranını değiştirmeyeceği görüşünde birleşiyor. Ekonomist Volkan Dükkancık, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını sürdürerek faizi sabit tutacağını tahmin ediyor. Dükkancık, "Piyasanın önemli bir kesimi de bu ay faizde bir değişiklik olmayacağı konusunda hemfikir" dedi.

SIKI PARA POLİTİKASININ MEYVELERİ TOPLANIYOR

Uzmanlar, Merkez Bankası’nın uzun süredir uyguladığı sıkı para politikasının etkilerini göstermeye başladığını belirtiyor. Dükkancık, bu durumu şu sözlerle özetliyor: “Yavaş yavaş sıkı duruşun meyvelerini toplamaya başlıyoruz. Çok önemli adımlar atıldı ve bu adımların karşılığını görmek için bir iki ay daha mevcut faiz oranının korunacağını düşünüyorum.”

EKİM AYI İÇİN DEĞİŞİKLİK SİNYALLERİ

Faiz kararının ardından açıklanacak metinde, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına kararlılıkla devam edeceği mesajının yer alması bekleniyor. Ekonomist Dükkancık, esas değişikliğin ekim ayında yapılacağını öngörerek, "Sıkı duruşun sürdürüleceği ve Merkez Bankası'nın piyasaları yakından izlediği mesajını alacağız. Ancak esas değişikliğin ekim toplantısında geleceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

FAİZ POLİTİKASI VE EKONOMİK ETKİLER

Mart ayında yüzde 50'ye çıkarılan politika faizi, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele stratejisinin temel unsuru olarak kabul ediliyor. Uzmanlar, bu sıkı duruşun ekonomik dengeyi sağlamaya başladığını ve önümüzdeki aylarda daha belirgin sonuçlar vereceğini öne sürüyor.

Saat 14.00'te açıklanacak karar, piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri