Mayıs 2023’te başlatılan yeni ekonomi politikalarının etkileri analiz edilen raporda, parasal sıkılaştırma ve mali duruşun normalleşmesiyle birlikte, yurtiçi ve yurtdışında güvenin yeniden tesis edildiği belirtildi. Döviz korumalı mevduatların (KKM) hızla azalması, yabancı portföy girişlerindeki artış ve cari açıkta gözlenen ciddi iyileşmeler dış dayanıklılığın güçlendiğine işaret olarak değerlendirildi.
Rapora göre:
- KKM hacmi zirve yaptığı Ağustos 2023’teki 140 milyar dolardan, Ekim 2024 itibarıyla 38 milyar dolara düştü.
- Cari açık, 2023’teki GSYİH’nin yüzde 3,6’sından, 2024 üçüncü çeyrekte yüzde 0,8’e geriledi.
- Net portföy girişleri, yıl başından bu yana 17 milyar dolara ulaştı (2023’te bu rakam 2 milyar dolardı).
ENFLASYONDA VE TALEPTE DÖNÜM NOKTASI
Morgan Stanley, enflasyonun parasal sıkılaştırmaya olumlu yanıt verdiğini ancak hizmet enflasyonundaki dirençli yapıya dikkat çekti. Hizmet sektöründe görülen fiyat artışlarının, yüksek enflasyon beklentileri ve iç talep dinamiklerinden kaynaklandığı ifade edildi. Kurum, enflasyonun yıl sonunda yüzde 44,5’e gerilemesini ve 2025 sonunda yüzde 26 seviyesine inmesini bekliyor.
Asgari ücrette yüzde 30 artış ve elektrik ile doğal gaz fiyatlarında yüzde 25 zam varsayımı üzerinden yapılan tahminlerde, talepte kademeli bir yavaşlama ve Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanmaya devam edeceği öngörülüyor.
FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜ BAŞLAYACAK
2025 yılı için kademeli bir faiz indirimi döngüsünün başlayacağına dikkat çeken Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın parasal duruşunu sıkı tutmaya devam edeceğini vurguladı. Raporda, faiz indirimlerine rağmen makro ihtiyati tedbirlerin büyük ölçüde yürürlükte kalacağı ifade edildi.
EKONOMİK BÜYÜME ILIMLI SEYREDECEK
Türkiye ekonomisinin büyüme beklentisiyle ilgili olarak raporda, yurt içi talebin yavaşlaması ve net ihracatın artmasıyla daha dengeli bir büyüme kompozisyonunun oluştuğu belirtildi. 2024 yılı üçüncü çeyrek verilerinde sanayi üretiminin daraldığını ancak perakende satışlar ve tüketici güveninin toparlanmaya başladığına dikkat çekildi.
TÜRKİYE: “DÖNÜM NOKTASINDA”
Morgan Stanley, Türkiye ekonomisi için "Bir dönemecin başında" ifadesini kullanarak, atılan reformların ve sıkı politikaların önümüzdeki dönemde makroekonomik dengeyi güçlendireceğini ve büyüme dinamiklerini ılımlı ancak istikrarlı bir şekilde şekillendireceğini vurguladı.