Oda Başkanı'ndan gençlere tavsiye: Ünlü zincir kahve dükkanları yerine küçük esnaftan kahvenizi için!

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, "Ünlü zincir kahve dükkânlarında bir kahve 150 lira, hatta 200 liraya kadar da kahve bulunuyor. Küçük esnafta kahve 40 liradan başlıyor. Gençler, 40 liraya kahve içebilir." dedi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Ünlü zincir kahve dükkânı Türkiye’de kahve fiyatlarına zam yaptı. Küçük boy filtre kahvenin fiyatı 70 liraya kadar yükseldi.

Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç Sevimli, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Gençlerimiz küçük esnaftan kahvesini içsin. Esnafa destek olsun. Ünlü zincir kahve dükkânlarında bir kahve 150 lira, hatta 200 liraya kadar da kahve bulunuyor. Küçük esnafta kahve 40 liradan başlıyor. Gençler 40 liraya kahve içebilir. Hem de lezzetli bir kahve içerler.” dedi.

Ünlü zincir kahve dükkânlarında birçok kalemde giderlerin daha fazla olduğunu, bu nedenle maliyetlerin arttığına işaret eden Sevimli, küçük esnafın yanında çalışan işçi sayısının daha az olduğunu söyledi.

ANKARA'DA 400'E YAKIN KAHVECİ VAR!

Oda'ya kayıtlı 400’e yakın kahveci esnafının bulunduğunu belirten Aytaç, “Oda'mıza kayıtlı Ankara’da 400’e yakın kahve dükkânı var. Çankaya ve Balgat’ta bu dükkânlar yoğunlukta. Esnafımız dükkanında kahve ve çay çeşitlerini satışa sunuyor.” diye belirtti.

ÇEKİRDEK İTHALATI!

Türkiye’de kahve çekirdeğinin yetişmediğini anımsatan Aytaç, kahvenin çekirdeğinin yurtdışından geldiğini, esnafın imalathanesinde ithal kahve çekirdeğini kavurduğunu ve birtakım işlemlerden geçirdiğini anlattı.

Son aylarda ‘kahve’ piyasasında spekülatif haberlerin gündeme oturduğunu dile getiren Aytaç, iklim krizi nedeniyle kahveye zam gelme durumunun doğru olmadığını söyledi.

Türkiye’nin kahve çekirdeğini ithal ettiğini, dolar üzerinden çekirdeği satın alındığını aktaran Aytaç, konuya ilişkin şunları kaydetti:

“Son 3 aydır döviz kuru sabit. Dolar 31, 32 lira arasında. Kahve borsası var. Kahve borsasının nedeniyle de fiyatlar yükseliyor. İklim krizi nedeniyle kahve çekirdeğine (hammadde) zam şu an gelmedi. Herhangi bir zam söz konusu değil. Yeşil kahve çekirdeğinin fiyatı 10 doların altında almak imkânsız. İç piyasada işlenmiş kahvenin (espresso) fiyatı 500 lira.” dedi.

Başkan Aytaç, maliyetlerin her geçen gün arttığını da sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri