OECD raporu enerji enflasyonu verilerini duyurdu: Türkiye'den negatif zirve!

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) Haziran 2024 verilerine göre Türkiye, yüzde 89.8 enerji enflasyonu ile dünya genelinde en yüksek orana sahip ülke oldu. Enerji fiyatlarındaki bu artış, Türkiye'yi OECD ülkeleri arasında ilk sıraya taşırken, diğer ülkelerle arasındaki fark dikkat çekici boyutlara ulaştı.

OECD'nin yayımladığı verilere göre, Türkiye'deki enerji enflasyonu Haziran 2024 itibarıyla yüzde 89.8 olarak kaydedildi.

Türkiye'nin ardından yüzde 18.3 ile Kolombiya, yüzde 15.1 ile Belçika geliyor. Diğer ülkelerdeki oranlar ise Şili'de yüzde 10.7, Danimarka'da yüzde 10, Yeni Zelanda'da yüzde 9.2, Japonya'da yüzde 7.7, Meksika'da yüzde 6.3, İspanya'da yüzde 6.1, Avustralya'da yüzde 5.6, Fransa'da yüzde 4.6, Kore'de yüzde 2.5 ve Kanada'da yüzde 0.5 olarak gerçekleşti. OECD ortalaması yüzde 2.3 iken, Avrupa ortalaması ise yüzde 0.2'de kaldı. Almanya, ABD, İtalya ve İngiltere gibi bazı büyük ekonomilerde ise enerji enflasyon oranları eksiye düştü.

ARTIŞLAR SÜRECEK

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye'deki enerji fiyatlarındaki artışın devam edeceğini belirterek, enerji maliyetlerinin yükselmesinin faturalara yansımalarının süreceğini söyledi. Bakırlıoğlu, “Önümüzdeki aylarda artış devam edecek. Çünkü geçen mayısta tüm meskenlere uygulanan 25 metreküplük bedava doğalgaz uygulaması sonlandı. Bunun üstüne 1 Ağustos’tan itibaren doğalgaz bedeline yüzde 38’lik bir zam geldi. Bu da faturalara yaklaşık yüzde 25’lik artış demektir. Ayrıca geçen ay elektriğe de yüzde 38 zam yapıldı. Türkiye dünyadan ayrışmaya devam edecek,” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri