Türkiye kira artışında dünya birincisi! OECD raporuna göre Türkiye 38 ülke arasında ilk sırada

Türkiye'de yaşanan yüksek enflasyon ve ekonomik zorlukla beraber barınma sorunu da devam ediyor. Kış aylarının gelmesiyle beraber kendini daha çok gösteren olumsuz tablo; Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü'nün (OECD) 2015’ten beri hazırladığı araştırma ile gözler önüne serildi.

ÖZEL HABER: SAMET EKER

Türkiye’de yaşanan enflasyon ile ekonomik kriz en çok ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getiriyor. Bu durum OECD’nin araştırmasında da görülürken Türkiye, 38 ülke arasında kira artışında birinci oldu.

ENFLASYONUN VE KRİZİN GÖSTERGESİ

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya da ‘Housing Prices’ isimli bir araştırma gündeme oturmuştu. Gerçekleştirdiğimiz araştırma sonucunda bu rakamların 2015’ten beri ülkeleri araştıran Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD) rakamları olduğunu anladık. Türkiye’de açıklanan veriler dışında yurt dışı ve STK araştırmaları da bizlere Türkiye'nin kira artışı noktasında birinci olduğunu gösteriyor.

OECD, 8 yıllık veriler ışığında Türkiye'deki fahiş kira artışını gözler önüne seriyor. Buna göre Türkiye, 38 ülke arasında yüzde 419 artıla zirvede yerini koruyor.

YÜZDE 25 İÇİN EMSAL KARAR

Ülkedeki fahiş kira artışının önüne geçmek amacıyla yüzde 25 sınır getirilmiş ve Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştı.

Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi verdiği kararla birlikte akıllarda soru işareti bıraktı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi yüzde 25'lik zammın piyasa koşullarında uygun olmadığına hükmetmesi tartışmalara yol açtı. Verilen kararda yüzde 25‘lik sınıra dokunulmadığı, uygulama şartlarının belirlendiği ifade ediliyor. Öte yandan mahkeme kararıyla yüzde 25'lik zammın yetersiz görülmesi ev sahipleri ile kiracıları tekrardan karşı karşıya getirebileceği düşünülüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri