Son bir ila bir buçuk aydır sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasada dolaşımıyla ilgili şikâyetler artış gösterdi. TBB’nin gönderdiği uyarı yazısıyla bankalar bu konuda daha temkinli hareket etmeye başladı. Özellikle bir bankanın çalışanlarına ilettiği yazıda, sahte 50 dolarlık banknotların dolandırıcılık amacıyla kullanıldığı ve bu konuda daha özenli olunması gerektiği ifade edildi.
Hürriyet’in haberine göre, bu yazıda şu ifadeler yer aldı:
“Bazı şubelerimizde dolandırıcılık vakalarına rastlanmıştır. Sahte banknotlar para sayma makinelerinden geçebilmektedir. Bankamızda kullanılan para sayma makineleriyle ilgili güncelleme çalışmaları devam etmektedir. Şubelerimizde fiziki 50 dolarlık banknot işlemleri sırasında daha dikkatli olunması ve gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.”
Ayrıca, bir başka bankada yaşanan dolandırıcılık girişimi son anda engellendi. İlgili vakada, sahte 50 dolarlık banknotların hem para sayma makinesinden hem de mor ışık kontrolünden geçtiği, ancak bir banka çalışanın dikkati sayesinde durumun fark edildiği bildirildi.
Yetkili Müesseseler Derneği Başkanı Mustafa Ünver, sahte dolarların genellikle Ortadoğu, Asya ve Balkanlar merkezli basılarak İstanbul Kapalıçarşı üzerinden piyasaya sürüldüğünü belirtti. Ünver, bu durumun Anadolu’da da etkilerini göstermeye başladığını ifade ederek, sahte banknotların yayılımının son bir buçuk aydır hız kazandığını söyledi.
Ünver, sahte dolarların bankalardaki para sayma makinelerinden bile geçebilmesine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Bankaların çoğu, para sayma makinelerini kiralama yöntemiyle temin ediyor. Bu makinelerde güncellemeler, genellikle bankanın sahtecilikle karşılaşmasının ardından yapılıyor.”
Sadece 50 dolarlık banknotlar değil, 100 dolarlık sahte banknotlar da tespit edildi. Ünver, özellikle Ankara’da 100 dolarlık sahte paralara rastlandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Ancak sorun daha çok 50 dolarlık banknotlarda yoğunlaşıyor. Paranın değeri arttıkça kontrol süreci de sıkılaşıyor. 50 dolar genellikle daha az detaylı inceleniyor.”
Ünver, benzer bir durumun birkaç yıl önce 200 ve 500 euroluk banknotlarda da yaşandığını hatırlatarak, Kapalıçarşı’da o dönemde yaklaşık 1 milyon 700 bin sahte euronun piyasaya sürüldüğünü, bunun zamanla Anadolu’ya yayıldığını belirtti.