Bakan Şimşek'in açıklamasına göre, swap hariç net rezervler 2020 yılı Mart ayından bu yana ilk kez pozitife geçti. 31 Mayıs 2024 itibarıyla swap hariç net rezervler 1,5 milyar dolara ulaştı. Şimşek, son iki ayda rezervlerin 67 milyar dolar artarak bu seviyeye geldiğini belirtti. 5 Nisan tarihinde 8,5 milyar dolar olan swap hariç net rezervler, 31 Mayıs itibarıyla 67 milyar dolara yükseldi.
BRÜT REZERVLERDE BÜYÜK ARTIŞ
Paylaşılan grafiklerde, brüt rezervlerdeki artış da dikkat çekti. 26 Mayıs 2023'te 98,5 milyar dolar olan brüt rezervler, 31 Mayıs 2024 itibarıyla 143,6 milyar dolara ulaştı. Bu, brüt rezervlerde 45,2 milyar dolarlık bir artış anlamına geliyor. Şimşek, bu artışın, Türkiye'nin ekonomik istikrarını güçlendiren politikaların bir sonucu olduğunu vurguladı.
REZERV ARTIŞININ ARKASINDAKİ POLİTİKALAR
Mehmet Şimşek, rezervlerin artırılması için uygulanan ve planlanan politikalar hakkında da bilgi verdi. Şimşek, yeşil dönüşüm, enerji verimliliği ve yeni sanayi politikalarıyla sürdürülebilir cari açığa ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, doğrudan yabancı yatırımları artırmaya yönelik politikalar ve sermaye benzeri dış kaynağa erişimin önemine dikkat çekti. Bu hedeflere kararlılıkla uygulanan programlarla ulaşılacağını ifade eden Şimşek, Türkiye'nin ekonomik dayanıklılığının ve finansal istikrarının daha da güçleneceğini belirtti.
DIŞ ŞOKLARA KARŞI DAYANIKLILIK
Şimşek, rezervlerin artmasının Türkiye'nin dış şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını ve makro finansal istikrarı güçlendirdiğini vurguladı. Bu olumlu gelişmelerin, Türkiye'nin ekonomik kalkınma yolunda önemli adımlar attığını gösterdiğini belirten Şimşek, ekonomik istikrarın sürdürülebilir politikalarla destekleneceğini söyledi.