Kredi notu görünümünü de "durağan" olarak belirleyen S&P, Türkiye ekonomisinin uluslararası piyasalardaki güvenilirliğini artırırken, ekonomideki olası iyileşmelere de işaret etti. Kuruluşun kıdemli direktörü Frank Gill, bu artışın tek bir yıl için oldukça büyük bir yükseliş olduğunu vurguladı ve gelişmeyi “iyi haber” olarak nitelendirdi.
ASGARİ ÜCRETTE ARTIŞ BEKLENTİSİ: YÜZDE 30 ZAM SİNYALİ
S&P Global Ratings’in kıdemli direktörü Frank Gill, Türkiye'de milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret artışına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gill, Türkiye’nin enflasyon hedefi doğrultusunda asgari ücretin geçen yıl ve bu yıl sonundaki enflasyon oranlarıyla, 2024 hedefi arasında bir ortalamaya göre belirleneceği öngörüsünde bulundu.
“Bu yıl sonunda enflasyon oranını yüzde 44 olarak öngörüyoruz,” diyen Gill, hedeflenen yüzde 17 enflasyon oranıyla arasında yaklaşık yüzde 30’luk bir fark bulunduğunu ifade ederek, asgari ücrete yüzde 30’luk bir zammın mümkün olabileceğini vurguladı. Gill, gelir politikalarının, Orta Vadeli Program doğrultusunda gelecek yılın enflasyon hedefi ile uyum içinde olup olmayacağının yakından izleneceğini belirtti. Asgari ücret artışının manşet enflasyon üzerindeki etkilerine de değinen Gill, geçmiş enflasyona göre yapılacak bir artışın enflasyonun düşürülmesi sürecini zorlayabileceğine dikkat çekti.
YAŞAM MALİYETLERİ VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDE DEZENFLASYON SÜRECİ
Türkiye'de yaşam maliyetlerinin ciddi biçimde arttığına işaret eden Gill, ekonomik baskıların Türkiye’de, Batı ve Doğu Avrupa’ya kıyasla daha yoğun hissedildiğini belirtti. Dezenflasyon sürecinin Türkiye’de uzun bir dönemi kapsayabileceğini kaydeden Gill, bu süreçte yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetlerinin ekonomi üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini söyledi.